Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grupul de Actiune Locala (GAL), programul nestiut care transforma ulita in sosea

Grupul de Actiune Locala (GAL), programul nestiut care transforma ulita in sosea


Un program util pentru economie, in special pentru mediul rural, este cel al Grupurilor Locale de Actiune, prin care companiile, impreuna cu autoritatile locale, pot "depista" problemele comunitatilor si orienta banii europeni catre rezolvarea acestora. In prezent, doar 82 de grupuri de actiune locala isi "distribuie" fondurile europene la nivelul satelor si oraselor mici din Romania.

Grupurile de actiune locala (GAL) sunt "responsabile" cu orientarea finantarii europene catre cele mai arzatoare probleme cu care se confrunta comunitatile locale.

Pe baza intocmirii unui proiect de dezvoltare locala, fiecare GAL a obtinut o finantare de 2,8 milioane de euro din fondurile europene prin programul LEDER din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Practic, grupurile de actiune locala sunt un parteneriat public-privat intre autoritatile la nivel local, societati comerciale si ONG-uri. Odata aprobate proiectele, GAL-urile nou formate urmeaza sa puna in aplicare proiectele pentru care au primit finantarea.

"Companiile si autoritatile devin partneneri cu drepturi egale, si daca proiectul lor este aprobat ei se infiinteaza ca un OUG sub oug 26/2010. Partenerii, cei care au infiintat GAL-ul au putere de decizie in adunarea generala sau consiliul director. Ei au alocate anumite sume de bani pentru finantare catre actorii din comunitatile respective. Este ca si cum GAL-ul devine o autoritate contractanta care ruleaza apeluri de selectie pentru anumite masuri", a explicat pentru Business24 Irina Paraschivoiu, presedintele asociatiei Odaia Creativa si membru in consiliul de administratie a GAL-ului Castra Traiana.


Irina Paraschivoiu, presedintele asociatiei Odaia Creativa si membru in consiliul de administratie a GAL-ului Castra Traiana

In prezent nu mai exista apeluri pentru infiintarea de Grupuri de actiune locala prin fondurile europene, insa cele infiintate in acest an isi desfasoara in continuarea activitatea. Practic, pana in 2015 la nivel local, vor exista axe deschise pentru finantarea proiectelor de interes.

Studiu de caz: GAL-ul Castra Traiana

"Castra Traiana" este un parteneriat public-privat care reuneste 32 de parteneri - organizatii non-guvernamentale, administratii publice locale si societati comerciale - din 11 localitati apartinand zonei de nord a Judetului Valcea.

Grupul de actiune locala Castra Traiana este format din 10 localitati din judetul Valcea si o localitate din judetul Arges. In cadrul GAL-ului lucreaza: un coordinator, doi animatori, un secretar ethnic, un responsabil IT si un manager de proiect.

Obiectivele identificate pentru dezvoltarea regiunii aferente GAL "Castra Traiana" sunt specifice masurilor din PNDR:

- dezvoltarea micilor fermieri;

- sustinerea initiativelor antreprenoriale;

- protejarea si valorificarea patrimoniului cultural;

- protejarea mediului si valorificarea sustenabila a resurselor naturale;

- cursuri de formare si initiere profesionala;

- modernizarea sectoarelor agricol si forestier


Pe baza acestor obiective au fost lansate apeluri de finantare prin care GAL-ul pune la bataie banii din fondurile europene. Spre exemplu, in cazul grupului de actiune locala Castra Traiana au fost lansate urmatoarele linii de finantare:

- Apel de selectie proiecte prin Masura 41.421 "Implementarea proiectelor de cooperare" - finantare de 200.000 de euro fonduri nerambursabile pe proiect

- Masura 41.142 "Infiintarea grupurilor de producatori" - finantare de 50.000 de euro pe proiect

- "Imbunatatirea valorii economice a padurii" - finantare de 30.000 de euro pe proiect.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 9076 ori