Editorial Oana Stratula: Strategia folosita de Comisia Europeana pentru a cere inapoi fondurile acordate

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 16:14
13456 citiri
Editorial Oana Stratula: Strategia folosita de Comisia Europeana pentru a cere inapoi fondurile acordate

Beneficiarii fondurilor europene au avut parte de surprize neplacute de la Comisia Europeana. Multi dintre ei au fost acuzati ca au creat conditii artificiale pentru a beneficia de finantare, in mod paradoxal, chiar de aceeasi autoritate care, pe baza unor documentatii stufoase si in urma unor nenumarate controale, le-a aprobat, anterior, proiectele si platile,

Acuzatia a fost insotita de emiterea proceselor verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetare, prin care contractele de finantare au fost reziliate, iar fondurile europene primite au devenit, din nerambursabile, direct creante bugetare supuse executarii silite, in caz de neplata inauntrul termenului de aproximativ 30 de zile, acordat de autoritatea contractanta.

Din procesele verbale, oamenii au aflat cu stupoare ca, abia dupa aprobarea proiectelor si dupa efectuarea platilor, autoritatea si-a dat seama, spre exemplu, ca doi sau mai multi membri ai aceleasi familii nu pot primi finantare pentru proiecte asemanatoare, intrucat aceasta este considerata o fragmentare a investitiei, sau ca parcarea unor utilaje agricole, achizitionate de beneficiari diferiti, pe aceeasi suprafata de teren reprezinta un motiv suficient pentru a cere restituirea banilor, in considerarea acelorasi "conditii artificiale".

In realitate, ceea ce se intampla in ultima perioada este consecinta presiunilor puse de Comisia Europeana asupra autoritatilor romane de a verifica daca, prin proiectele finantate, s-au creat conditii artificiale pentru obtinerea fondurilor nerambursabile.

Modul in care autoritatile romane pun insa in practica aceasta solicitare este unul abuziv, in conditiile in care aspecte de fapt referitoare la proiecte, cum ar fi legaturile de rudenie intre beneficiari si/sau similitudinea proiectelor acestora, care au fost cunoscute si acceptate de autoritate la momentul aprobarii proiectelor, au devenit, brusc, "conditii artificiale", pentru care oamenii trebuie sa restituie banii primiti, impreuna cu dobanda.

Care este semnificatia juridica a "conditiilor artificiale"

Notiunea de "conditii artificiale" este reglementata de prevederile art. 4 alin. 8 din Regulamentul 65/2011 al Comisiei din 27 ianuarie 2011 de stabilire a normelor de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului, in ceea ce priveste punerea in aplicare a procedurilor de control si a eco-conditionalitatii in cazul masurilor de sprijin pentru dezvoltare rurala.

Potrivit normei comunitare anterior mentionate, "fara a aduce atingere dispozitiilor speciale, nu se efectueaza nicio plata catre beneficiari in cazul carora s-a stabilit ca au creat in mod artificial conditiile necesare pentru a obtine aceste plati, in scopul obtinerii unui avantaj care contravine obiectivelor schemei de ajutor".

Prin urmare, astfel cum rezulta din prevederile art. 4 alin. 8 din Regulamentul 65/2011, conditiile artificiale nu sunt suficiente, in sine, pentru refuzul platilor, decat in masura in care scopul crearii acestora a fost exclusiv acela de a obtine un avantaj care sa contravina obiectivelor schemei de ajutor.

Aceasta interpretare este confirmata de o hotarare de data recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, care are, printre alte atributii, si pe aceea de interpretare unitara a legislatiei europene, pentru a se asigura ca aceasta se aplica in acelasi fel in toate tarile UE.

Cu privire la modul in care trebuie interpretat art. 4 alin. 8 din Regulamentul 65/2011, Curtea a aratat ca, in cazul in care, din punct de vedere formal, un proiect de investitii indeplineste criteriile de eligibilitate necesare pentru acordarea ajutorului, atunci proba unei practici abuzive a potentialului beneficiar de un astfel de ajutor impune:

- pe de o parte, un ansamblu de circumstante obiective din care rezulta ca, in pofida respectarii formale a conditiilor prevazute de reglementarea relevanta, obiectivul urmarit de aceasta reglementare nu a fost atins, intrucat conditiile pentru obtinerea platilor au fost create in mod artificial

- pe de alta parte, un element subiectiv care consta in intentia de a obtine un avantaj rezultat din reglementarea Uniunii, creand in mod artificial conditiile necesare pentru obtinerea platilor.

In continuare, Curtea a precizat ca revine instantei nationale sarcina de a stabili existenta acestor doua elemente, care trebuie dovedite in conformitate cu normele dreptului national.

Prin urmare, fata de prevederile art. 4 alin. 8 din Regulamentul 65/2011, astfel cum au fost acestea interpretate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, pentru refuzul platilor sau pentru solicitarea restituirii acestora, nu este suficient ca autoritatea sa invoce anumite aspecte care ar putea fi considerate drept "conditii artificiale", aceasta avand obligatia de a dovedi ca, prin implementarea proiectelor afectate de conditiile artificiale, nu poate fi atinsa finalitatea urmarita de schema de ajutor si ca beneficiarul a urmarit in exclusivitate sa obtina un avantaj care contravine obiectivelor schemei mentionate.

Ce se poate face?

Beneficiarii ale caror contracte de finantare au fost reziliate pe motivul existentei unor "conditii artificiale" de obtinere a fondurilor au posibilitatea de a formula contestatie impotriva procesului verbal de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetare, in termen de cel mult 30 de zile de la data comunicarii acestuia.

In cazul in care contestatia este respinsa, decizia de respingere poate fi atacata de catre contestatar la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta.

Oana Stratula este Avocat Partener in cadrul Societatii Civile de Avocati Stratula, Mocanu & Asociatii

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Stratula fonduri europene, #fonduri europene rambursari CE, #fonduri europene conditii artificiale , #Stiri Fonduri europene