Cum se fraudeaza fondurile europene in Romania. La una din trei licitatii se da mita

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 14:04
2328 citiri
Cum se fraudeaza fondurile europene in Romania. La una din trei licitatii se da mita

Probabilitatea ca o licitatie pe fonduri europene sa fie fraudata este intre 28-35% in Romania, practic la o treime din licitatii oferindu-se mita, se arata intr-un studiu publicat de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF).

Tara noastra se afla astfel pe locul trei in clasamentul european al probabilitatii coruptiei in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, dupa Spania si Lituania, unde probabilitatea de coruptie este de 34-41%, respectiv 31-37%.

Studiul analizeaza opt state membre UE (Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Romania, Spania) si are in vedere cinci domenii - Constructii rutiere & feroviare, Apa & deseuri, Constructii urbane/de utilitati, Formare profesionala, Cercetare & dezvoltare/Tehnologie/Medical, fiind realizat de PricewaterhouseCoopers si Ecorys pentru Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF).

Cea mai raspandita forma de fraudare a achizitiilor publice din proiectele cu fonduri europene din Romania si Spania este comisionul ilicit, potrivit raportului.

"Comisionul ilicit (o parte din suma pe care un contractant castigator o primeste, fiind destinata functionarului in schimbul tradarii publicului) este intalnit in aproximativ 1 din 3 cazuri (la nivelul tuturor celor 8 state analizate - n.r.). Aceasta practica pare sa fie mai degraba raspandita in mod egal in toate sectoarele. Comisionul ilicit este cea mai frecventa forma de coruptie intalnita in Spania si Romania", se mentioneaza in studiul OLAF.

In plus, conform acestui raport, 56% din bugetele proiectelor europene din Romania se pierde din diferite considerente: fraude, incompetenta sau proiectele nu mai sunt eficiente.

"Mai graitor este costul mediu pe caz ca procent din bugetul mediu. In acest sens, 56% din bugete sunt pierdute in cazurile din Romania, totusi aceste pierderi sunt concentrate in proiecte mici, iar ponderea generala a bugetului pierdut este de 16%", arata studiul.

In 2010, un total de 2406 miliarde Euro - sau aproximativ 20% din PIB-ul UE - au fost

cheltuite de guverne, sectorul public si furnizorii de servicii de utilitati pentru

lucrari publice, bunuri si servicii. Insa nu toate domeniile in care se fac cheltuieli

publice sunt acoperite de norme/reguli privind achizitiile publice. Cu toate acestea, anunturi privind achizitii publice in valoare de 447 miliarde Euro (19% din totalul acestor cheltuieli) au fost publicate in Jurnalul Oficial si in baza de date TED in

2010.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#frauda fonduri europene, #mita licitatii fonduri europene, #coruptie achizitii publice, #OLAF coruptie fonduri europene, #frauda fonduri europene Romania , #Stiri Fonduri europene