Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum se fraudeaza fondurile europene in Romania. La una din trei licitatii se da mita

Cum se fraudeaza fondurile europene in Romania. La una din trei licitatii se da mita


Probabilitatea ca o licitatie pe fonduri europene sa fie fraudata este intre 28-35% in Romania, practic la o treime din licitatii oferindu-se mita, se arata intr-un studiu publicat de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF).

Tara noastra se afla astfel pe locul trei in clasamentul european al probabilitatii coruptiei in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, dupa Spania si Lituania, unde probabilitatea de coruptie este de 34-41%, respectiv 31-37%.

Studiul analizeaza opt state membre UE (Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Romania, Spania) si are in vedere cinci domenii - Constructii rutiere & feroviare, Apa & deseuri, Constructii urbane/de utilitati, Formare profesionala, Cercetare & dezvoltare/Tehnologie/Medical, fiind realizat de PricewaterhouseCoopers si Ecorys pentru Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF).

Cea mai raspandita forma de fraudare a achizitiilor publice din proiectele cu fonduri europene din Romania si Spania este comisionul ilicit, potrivit raportului.

"Comisionul ilicit (o parte din suma pe care un contractant castigator o primeste, fiind destinata functionarului in schimbul tradarii publicului) este intalnit in aproximativ 1 din 3 cazuri (la nivelul tuturor celor 8 state analizate - n.r.). Aceasta practica pare sa fie mai degraba raspandita in mod egal in toate sectoarele. Comisionul ilicit este cea mai frecventa forma de coruptie intalnita in Spania si Romania", se mentioneaza in studiul OLAF.

In plus, conform acestui raport, 56% din bugetele proiectelor europene din Romania se pierde din diferite considerente: fraude, incompetenta sau proiectele nu mai sunt eficiente.

"Mai graitor este costul mediu pe caz ca procent din bugetul mediu. In acest sens, 56% din bugete sunt pierdute in cazurile din Romania, totusi aceste pierderi sunt concentrate in proiecte mici, iar ponderea generala a bugetului pierdut este de 16%", arata studiul.

In 2010, un total de 2406 miliarde Euro - sau aproximativ 20% din PIB-ul UE - au fost

cheltuite de guverne, sectorul public si furnizorii de servicii de utilitati pentru

lucrari publice, bunuri si servicii. Insa nu toate domeniile in care se fac cheltuieli

publice sunt acoperite de norme/reguli privind achizitiile publice. Cu toate acestea, anunturi privind achizitii publice in valoare de 447 miliarde Euro (19% din totalul acestor cheltuieli) au fost publicate in Jurnalul Oficial si in baza de date TED in

2010.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2200 ori