Biserica stie sa ia bani si de la UE: 11 milioane de euro pentru Mitropolia Iasi

Marti, 27 August 2013, ora 08:16
4677 citiri
Biserica stie sa ia bani si de la UE: 11 milioane de euro pentru Mitropolia Iasi
Foto: Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Iasi

Criticata pentru fondurile de zeci de milioane de euro pe care le primeste de la bugetul public, BOR demonstreaza ca isi poate finanta proiectele inclusiv din bani europeni. Mitropolia Iasi implementeaza un proiect de reabilitare in valoare de 15 milioane de euro, pentru valorificarea turistica a patrimoniului local.

Biserica Ortodoxa Romana da lectii companiilor si chiar statului la capitolul exploatarii surselor de finantare. Mitropolia Iasi a obtinut 11 milioane de euro de la Uniunea Europeana, pentru implementarea proiectului "Valorificarea Turistica a Ansamblului Mitropolitan din Iasi", in valoare de circa 15 milioane de euro.

In cadrul proiectului, institutia a atribuit la finalul lunii iulie un contract in valoare de opt milioane de euro, pentru executia lucrarilor de constructii in cadrul ansamblului mitropolitan, vizitat de circa un milion de turisti in fiecare an. Licitatia a fost castigata de asocierea formata din IasiCon SA si Constructii Unu SA.

Cele doua companii vor executa lucrari de restaurare si consolidare la mai multe cladiri declarate monumente istorice, precum Catedrala Mare, Biserica Sf. Gheorghe, Palatul Mitropolitan, Cancelaria si Biblioteca Mitropolitana etc. Proiectul mai prevede si amenajarea peisagistica a incintei, iluminat decorativ si refacerea cailor de acces.

Ansamblul Mitropolitan din Iasi

Insa una dintre piesele de baza ale proiectului este infiintarea Muzeului Mitropolitan, declara la finalul anului trecut Inalt Preasfintitul Teofan:

"Multe dintre aceste obiecte se afla acum in grija calugarilor si calugaritelor, de aici sau din diferite zone ale Moldovei si nadajduim ca, in viitorul muzeu, sa organizam expozitii prin care aceste fragmente de istorie, de religie si cultura sa fie puse si la indemana pelerinilor sau vizitatorilor".

IPS Teofan insusi a binecuvantat inceperea lucrarilor in cadrul unei slujbe la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, la care a participat si Gheorghe Nichita, primarul orasului Iasi. Proiectul va fi definitivat in vara anului 2015.

Catedrala Mare, Mitropolia Iasi

BOR a primit 65 de milioane de euro de la buget

De altfel, si statul a acordat in acest an cultelor religioase doar pentru intretinerea lacasurilor de cult peste opt milioane de euro de la buget.

Potrivit Ministerului Finantelor Publice, in 2011, BOR a primit 65 de milioane de euro direct de la bugetul de stat, in afara de fondurile pe care le-a obtinut de la autoritatile locale.

Pentru repararea si construirea de lacase de cult, Biserica a primit circa 6,3 milioane de euro si inca 2,25 de milioane euro special pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Inca 56 de milioane de euro au fost virati pentru plata salariilor personalului clerical.

Incepand cu 1990, Biserica a construit peste 2000 de lacasuri de cult, insa banii au venit de la credinciosi in proportie de 80%, sustine Stoica.

Chiar si in urma acestor investitii, BOR ar sta pe o avere de peste 3trei miliarde de euro, potrivit unei investigatii a TVR. Cel mai mare cult din Romania ar detine peste 27.000 de cladiri (biserici, case parohiale, manastiri, muzee etc.), 70.000 de hectare de padure si teren arabil, zeci de hoteluri, restaurante si ferme. Pe langa activitati economice precum vanzarea de lumanari sau editarea de carti bisericesti, BOR mai detine o fabrica de cherestea sau chiar o spalatorie chimica pentru sutane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#fonduri europene BOR, #lucrari ansamblu mitropolitan Iasi , #Stiri Fonduri europene