Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seful ANI: Conflictele de interese pe marginea fondurilor UE au atins proportii epice

Seful ANI: Conflictele de interese pe marginea fondurilor UE au atins proportii epice


Conflictele de interese pe marginea fondurilor europene sau a achizitiilor publice au atins proportii ingrijoratoare, "chiar epice", a declarat Horia Georgescu, directorul Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Declaratia lui Horia Georgescu a fost facuta in cadrul conferintei "Problematica suspiciunilor de frauda si a conflictului de interese in domeniul achizitiilor publice aferente proiectelor finantate din instrumente structurale", organizata de Ministerul Afacerilor Europene.

Horia Georgescu a amintit ca ANI a realizat un studiu la nivelul autoritatilor locale, la nivelul consiliilor judetene si al municipiilor resedinta de judet, care a a aratat ca peste 25% dintre alesii locali redirectioneaza formal sau informal fonduri publice spre buzunarul propriu.

Georgescu a adaugat, in acest sens, ca acest tipar comportamental se intalneste si la functionarii care se ocupa cu fonduri europene.

Seful ANI a aratat ca sunt numeroase situatii in care firme ale rudelor functionarului care gestioneaza sau administreaza un proiect castiga, prin beneficiari, contracte, sau, dupa ce evalueaza un proiect, isi dau demisia din autoritatea de management si devine expert in cadrul proiectului evaluat.

Horia Georgescu a criticat faptul ca, in prezent, sistemul de combatere a conflictului de interese are proceduri, dar nu are finalitate.

El amintit ca, in 2011, ANI a semnat protocoale de colaborare cu toate autoritatile de management.

"Impactul este aproape de zero, pentru ca nu suntem sesizati si, inca o problema tehnica, proiectele se blocheaza din cauza faptului ca, procedural, la noi investigatiile merg destul de greu", a subliniat Horia Georgescu.

In opinia sa, trebuie sa se realizeze un sistem integrat, astfel incat Agentia sa poata emite avertismete catre autoritatile de managemenet sau actorii implicati pentru a putea preveni aceste conflicte de interese.

Acesta a precizat ca, in acest moment, ANI face, in colaborare cu alte institutii, o analiza critica a legislatiei, pentru a vedea care sunt neajunsurile acesteia si cum poate fi modificata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1430 ori