Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reforma ministrului Teodorovici: Mai putine programe operationale, mai putine autoritati

Reforma ministrului Teodorovici: Mai putine programe operationale, mai putine autoritati


Ministrul Afacerilor Europene, Eugen Teodorovici a anuntat intentia de a reforma intregul sistem al fondurilor europene. Strategia sa este diametral opusa celei propuse de fostul ministru Leonard Orban.

"Vom discuta in sedinta de Guvern de maine (miercuri, n.r.) cate organisme intermediare si cate programe operationale vom avea pentru exercitiul 2014-2020. Acum avem cate sapte din fiecare, dar vrem sa reducem numarul acestora, a spus Teodorovici la o conferinta despre IMM-uri.

Ministrul a declarat pentru Business24 ca programele operationale in viitorul exercitiu bugetar european 2014-2020 trebuie sa respecte anumite criterii care tin de finantare si de stabilirea prioritatilor.

"Trebuie sa exista criterii pentru a face programele operationale intr-o anumita forma: mult mai consistente din punct de vedere al prioritatilor, a finantarilor. Sa vedem intai ce se aproba la sedinta de guvern si apoi putem discuta pe aceste proiecte. Sper sa fie astazi (n.r miercuri)la sedinta de guvern discutia despre aceste modificari", a declarat Eugen Teodorovici.

Oficialul a precizat ca ministerul pe care il conduce are in vedere descentralizarea procesului de accesare a fondurilor europene, astfel ca la nivel central vor fi mentinute doar proiectele mari, derulate de companii mari, in timp ce cele mai mici vor fi transferate la Agentiile Regionale de Dezvoltare.

"Avem intentia sa reducem personalul ministerului de la 300 de pozitii la 200"

In plus, ministrul si-a aratat intentia de a reduce numarul angajatilor din sistem.

"Este un minister care, din punctul meu de vedere, cel putin astazi, este oarecum supradimensionat. (...) Avem intentia sa il reducem de la 300 de pozitii la 200.

Este adevarat ca sunt locuri cu personal insuficient si unde pregatirea nu este tocmai buna, sunt de asemenea diferente de salarii intre diferite ministere si vrem sa le aliniem la nivelul de sus", a mai spus Teodorovici la o dezbatere despre IMM-uri.

"Trebuie sa avem facturi emise de 6,5 miliarde de euro"

Ministrul s-a aratat optimist in ceea ce priveste gradul de absorbtie a fondurilor europene in 2013, el explicand ca acesata este ultima sansa pe care o are Romania pentru a beneficia de acesti bani

"Este o sarcina - nu usoara, dar, sigur, nu este imposibila. Ca cifra globala, asa cum am anuntat intotdeauna, anul acesta avem obligatia de a avea facturi emise de 6,5 miliarde de euro. Este o suma pe care Romania o are ca obligatie, avand in vedere ceea ce vine din trecut ca alocari financiare. Este anul in care suntem obligati sa avem o astfel de cheltuiala. In caz contrar se pierde in mod automat in favoarea Comisiei Europene", a spus ministrul Eugen Teodorovici.

Fiecare ministru cu "restructurarea lui"

Nu este prima data cand se vorbeste despre restructurarea acestui sistem al fondurilor europene, totusi viziunile difera. Spre exemplu, fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban vedea ca prioritate pentru restructurarea sistemului crearea unui buget sau a unui fond de tip buffer care sa poata alimenta permanent cu sume platile interne efectuate catre beneficarii interni.

Ba mai mult decat atat, Orban considera "fundamental sa se consolideze capacitatea administrativa", el pledand, in timpul mandalului sau, pentru "cresterea capacitatii administrative prin selectionarea unor experti cat mai competenti si asigurarea unui sistem de salarizare unitara si motivanta".

Programele operationale care risca suspendarea

Ministrul Fondurilor europene ar putea renunta la programele care au atras cele mai multe fonduri si unde romanii nu s-au inghesuit sa acceseze banii europeni.

Primul de pe aceasta "lista neagra" ar putea fi POS Transporturi, program cu cea mai scazuta rata de absorbtie - 6,46% (n.r. la 28 februarie), dar cu cea mai mare finantare din partea CE - aproape 5 miliarde de euro. Programul este in prezent blocat, dar ministrul Trasporturilor, Relu Fenechiu a promis deblocarea lui pana in luna mai a acestui an.

Locul al doilea in topul programelor cu cea mai scazuta rata de absorbtie este POS CCE - 6,77%. Programul a fost suspendat de CE in toamna anului trecut din cauza unor nereguli in sistem. Ministrul Fondurilor Europene spera, insa, ca finantarea sa fie reluata in luna iunie a acestui an.

Romanii nu s-au inghesuit sa acceseze bani europeni nici prin POS Mediu, locul trei in topul "esecurilor", daca tinem cont de faptul ca s-au depus 635 de proiecte dintre care 352 au ajuns sa fie semnate si aprobate de CE. In cazul POS Mediu rata de absorbtie este de 10,30% la 28 februarie, adica 464,60 milioane de euro din cele 4,4 miliarde disponibile.

Si acest program a fost supendat timp de cinci luni de Comisia Europeana, insa platile au fost reluate in noiembrie 2012.

Pe locul patru in topul programelor structucturale cu o rata scazuta de absorbtie este POSDRU - 11,81% la 28 februarie dintr-o finantare de 3,46 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013. Desi programul a fost deblocat, autoritatile nu stiu cand si pe ce axe pot depune, in prezent, beneficiarii cereri de finantare.

La polul opus, cu un grad ridicat de absorbtie sunt programele Programul Operational Asistenta Tehnica (PO AT) - 18,23%, Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DCA) - 24,63%, Programul Operational Regional (POR)- 24,70%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1746 ori