353 milioane de euro din fonduri UE, pentru reabilitarea Dambovitei

Joi, 26 Iulie 2012, ora 15:35
2805 citiri
353 milioane de euro din fonduri UE, pentru reabilitarea Dambovitei

Municipalitatea din Bucuresti, Ministerul Mediului si Apele Romane au semnat un protocol ce prevede realizarea unor lucrari de reabilitare a raului Dambovita.

Lucrarile includ consolidarea casetei raului Dambovita, reabilitarea retelei de canalizare si a principalelor canale colectoare, cu implicatii directe si pentru statia de epurare de la Glina.

Potrivit ministrului Mediului, Rovana Plumb, canalul principal colector al raului Dambovita va functiona la capacitate maxima atunci cand in Bucuresti se inregistreaza caderi abundente de apa.

Valoarea proiectului este de 353 de milioane de euro, bani obtinuti din fonduri europene prin Programul Operational Sectoria pentru Mediu Axa 5.

"Lucrarile constau in consolidarea castei raului Dambovita, Lacul Morii si zona Tanganu. Trebuie sa va imaginati faptul ca raul Dambovita este exact ca un canal deschis in care nu mai are loc drenajul natural. Prin aceste lucrari hidrotehnice se rezolva drenajul aluviunilor prezente in acest rau", a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, dupa semnarea protocolului.

Primarul Sorin Oprescu a precizat ca trebuie reparate zonele prin care apa se infiltreaza in caseta principala de sub raul Dambovita.

Potrivit primarului, costul acestor lucrari "este foarte mare si din bugetul Primariei Municipiului Bucuresti nu s-ar fi putut realiza curand asemenea lucrari".

Sorin Oprescu a mai precizat ca aceasta este "o prima reusita de la momentul schimbarii unui macaz politic".

Banii vor fi accesati in doua etape, prima dintre transe fiind de 258 milioane de euro, cea de-a doua de 95 de milioane de euro.

Ministrul Mediului si Padurilor a aratat ca pana la sfarsitul lunii septembrie 2012 cererea de finantare pentru prima transa va fi trimisa la Bruxelles, ministrul precizand ca este vorba de operatiuni juridice normale pentru un asemenea proiect.

Programul Operational Sectorial Mediu se afla pe lista celor patru programe care au fost supuse unui audit din partea Comisiei Europene, cu privire la modul in care s-au cheltuit o parte din bani.

Suspendarea platilor pentru POR - Programul Operational Regional, POS - Programul Operational Sectorial, POS-M - Programul Operational Sectorial Mediu si POS-T - Programul Operational Sectorial Transporturi se aplica de pe 5 iulie pana in septembrie.

Prin Programul Operational Sectorial Mediu, in perioada 2007 - iulie 2012, au fost depuse 524 de proiecte, dintre care au fost aprobate 346.

Platile totale catre beneficiari au fost de 3.124 de milioane de lei.

Bugetul total al POS Mediu pentru perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 5,6 miliarde euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#reabilitare Dambovita, #fonduri europene reabilitare Dambovita, #lucrari reabilitare rau Dambovita, #accesare fonduri europene , #Proiecte fonduri europene