Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

POSDRU a fost deblocat. Guvernul cauta solutii pentru reluarea platilor

POSDRU a fost deblocat. Guvernul cauta solutii pentru reluarea platilor


Programul Operarational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a fost deblocat. Guvernul cauta solutii pentru reluarea platilor catre beneficiari pana la finele anului, a dat asigurari Consilierul premierului pe problematica fondurilor europene, Eugen Teodorovici.

In urma unei misiuni de audit desfasurate la sfarsitul lunii noiembrie, Comisia Europeana (CE) a solicitat Guvernului, intr-o scrisoare oficiala, sa trimita inainte de 15 decembrie 2012, o cerere de plata care sa includa o suma corectata, corespunzatoare cu 25% din cheltuielile declarate catre Comisie de la inceputul POSDRU pana in noiembrie 2011, scrie Mediafax.

Comisia a recomandat totodata ca autoritatile romane sa transmita o cerere de plata separata inainte de sfarsitul lunii decembrie 2012, cuprinzand sumele procesate pe baza procedurilor de verificare imbunatatite, dar care sa includa si rata de corectie financiara medie de 25%.

"Avand in vedere numarul foarte mic de cereri de rambursare care au fost procesate pe baza procedurilor imbunatatite, este prea devreme pentru a fi siguri in privinta eficientei verificarilor de administrare. Prin urmare, va fi necesara o noua misiune de audit odata ce vor exista suficiente dovezi ce pot fi supuse auditului pentru a evalua eficienta procedurilor imbunatatite de verificari de administrare.

Se prevede ca aceasta misiune sa se desfasoare in primul trimestru al anului 2013. (...) Plata acestei de-a doua cereri de plata (precum si a cererilor ulterioare) ar trebui sa se faca odata ce se confirma impactul pozitiv al imbunatatirilor de sistem mentionate mai sus", se arata in scrisoarea transmisa autoritatilor romane.

Corectiile de 25%, constituie de fapt prima etapa a deblocarii programului

Rugat sa precizeze unde anume in textul scrisorii este indicata deblocarea POSDRU, consilierul premierului Eugen Teodorovici a aratat ca in nicio comunicare a Comisiei nu sunt folosite formulari atat de explicite, iar trimiterea cererilor, chiar cu corectii de 25%, constituie de fapt prima etapa a deblocarii programului.

Intrebat daca, pana la plata fondurilor de catre CE, Guvernul va plati de la buget beneficiarii POSDRU, Teodorovici a aratat ca intre timp Guvernul "cauta solutii" pentru a asigura aceste fonduri pana la finalul anului curent. Potrivit acestuia, sumele necesare ar fi de circa 100 milioane euro.

Consilierul premierului a afirmat totodata ca nu toti beneficiarii finali vor trebui sa suporte corectiile de 25%, ci doar cei la care vor fi gasite incalcari ale procedurilor.

Corectii de 75 milioane de euro pe POSDRU

In urma misiunii de audit a CE, Guvernul a aprobat, in 27 noiembrie, un memorand privind POSDRU, in care a propus ca pentru cererile de rambursare care nu au fost verificate in conformitate cu prevederile Instructiunii nr. 62 si a noilor proceduri, sa fie aplicata o corectie de 25%, suma estimata fiind de 75 milioane euro.

Pentru cererile de rambursare care au fost si vor fi verificate conform prevederilor Instructiunii nr. 62 si a procedurilor modificate, Guvernul va aplica o corectie temporara de 25% sau neincluderea in declaratiile de cheltuieli transmise catre Comisia Europeana a sumelor aferente acestor cheltuieli de rambursare pana la misiunea de audit a CE, programata in martie-aprilie 2013. Suma estimata pentru aceste corectii este 123 milioane euro.

Presedintele Traian Basescu l-a acuzat, miercuri seara, pe premierul Victor Ponta, ca minte cand sustine ca UE a informat ca au fost deblocati banii europeni pe POSDRU.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2759 ori