POSDRU a dat drumul la robinet: Plati de 300 de milioane de euro de la deblocarea programului

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 15:35
2591 citiri
POSDRU a dat drumul la robinet: Plati de 300 de milioane de euro de la deblocarea programului

Suma platilor efectuate prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a ajuns la aproape 300 de milioane de euro la finalul lunii iunie. Programul a fost blocat un an, pana in februarie 2013, din cauza neregulilor depistate la autoritatea de management (AMPOSDRU). Institutia este chemata in instanta in sase dosare, din cauza intarzierilor de rambusrare.

In perioada februarie-iunie s-au efectuat plati in valoare totala de aproape 300 de milioane de euro prin POSDRU, iar rata de absorbtie a atins 16,62%. Suma pusa la dispozitia Romaniei de Comisia Europeana, prin intermediul acestui program se ridica la 3,5 miliarde de euro.

In februarie, luna in care a fost deblocat programul, s-au efectuat plati in valoare de 80 de milioane de euro. In lunile urmatoare, valoarea totala a platilor a scazut, pe masura ce au inceput sa se ramburseze sumele din urma. In perioada martie-mai, s-au platit circa 136 de milioane de euro, iar in una iunie, 42 de milioane de euro.

"Nu cred ca s-a achitat inca 'grosul', erau sume mari in intarziere. Se plateste in ordinea in care s-au depus cererile", precizeaza consultantul in fonduri europene, Cosmin Dragoi.

Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene (pentru toate programele) a ajuns la peste 19% in iulie, ca urmare a solicitarii de noi rambursari de fonduri Comisiei Europene. Romania a transmis, recent, Comisiei Europene documentele pentru rambursarea a inca 135 milioane de euro prin intermediul Programului Operational Sectorial Transport (POS Transport). Astfel, valoarea totala a fondurilor solicitate Comisiei pentru rambursare prin intermediul POS Transport este de peste 655 milioane de euro.

Procesele bat la usa AMPOSDRU

Blocarea POSDRU a facut ravagii in randul beneficiarilor de fonduri europene. Multe organizatii au capitulat inca de anul trecut, iar o parte din ele au facut concedieri masive. Cele mai "norocoase" reusesc sa isi pastreze angajatii, insa risca sa compromita proiectele in derulare, din cauza intarzierilor. In anumite cazuri, furnizorii proiectelor au intrat in insolventa, deoarece beneficiarii fondurilor europene nu au putut sa plateasca facturile, in lipsa rambursarilor.

In momentul de fata, AMPOSDRU este implicata in sase procese in calitate de parat, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Fondurilor Europene.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#plati POSDRU, #fonduri POSDRU, #beneficiari POSDRU , #Proiecte fonduri europene