Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fonduri UE: Proiectele fara sanse ar trebui reziliate

Fonduri UE: Proiectele fara sanse ar trebui reziliate


Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) va propune autoritatilor rezilierea contractelor pentru proiectele cu fonduri UE care nu au sanse de implementare, a declarat, pentru NewsIn, Marian Dobrila, vicepresedintele asociatiei.

"In sectorul privat, rata de contractare la momentul acesta este destul de mare, de aproximativ 70-80% din fondurile disponibile. In sectorul de stat, rata de contractare este mai mica, de 30-40% din fondurile disponibile. Insa aceasta este o rata de contractare amagitoare. Noi vrem sa transmitem statului roman o propunere de reevaluare a contractelor semnate si acele contracte care sunt semnate si nu au sanse sa se implementeze sa fie reziliate, iar banii sa se realoce" spus Marian Dobrila, pentru NewsIn.

Noi ne asteptam ca din acest procent de 70-80% din fondurile disponibile pentru sectorul privat, cel putin 20 de puncte procentuale sa fie bani realocati catre proiecte noi. Cu alte cuvinte, vrem sa fie reziliate contracte din urma care stagneaza si fondurile sa fie realocate catre proiecte noi", a adaugat acesta.

Robert Pavelescu, directorul executiv al ACRAFE a mentionat ca este in lucru un proiect, care va fi elaborat intr-o prima forma pana la finalul lunii ianuarie si ca documentul va cuprinde statistici de absorbtie, urmand ca pe baza lor sa se faca propuneri catre autoritati. Potrivit estimarilor repezentantilor ACRAFE, forma finala a documentului ar trebui sa fie gata pana la inceputul lunii martie.

Din fondurile disponibile, de 10 miliarde de euro, s-a absorbit doar un sfert

"Din cei 10 miliarde euro care sunt fonduri disponibile pentru sectorul privat, in momentul acesta s-au absorbit 2-2,5 miliarde euro. Din cei 8 miliarde mai sunt contractate inca 6 miliarde euro, dar din acelea proiectele cu sanse de implementare totalizeaza 3,5-4 miliarde euro. Diferenta aceasta de fonduri vom propune sa fie realocata catre proiecte care sunt fezabile. Este vorba de aproximativ 2-2,5 miliarde de euro", a aratat Marian Dobrila.

Majoritatea sunt contracte care nu au inceput implementarea, nu s-a investit niciun ban, sunt proiecte aprobate la care s-a investit doar in elaborarea proiectului.

"Eu nu renunt, pentru ca mai sper ca totusi se intampla ceva, desi nu le mai finanteaza nimeni. De doi ani cauta finantare si daca mai pot sa mai amane un an, atunci mai amana. Unele au fost prost gandite de la inceput si nu sunt fezabile din punct de vedere economic si au fost depuse din entuziasm. Altele nu au avut finantare", a spus Dobrila.

Proiectele provin din sectoarele industrie, cercetare, IT, agricultura si energie

"Unele firme au depus proiectele in 2008, cand bancile finantau mult mai relaxat, si in 2009 sau 2010 bancile au spus ca nu le mai finanteaza proiectele. Aceasta este cea mai des intalnita cauza pentru care nu se implementeaza proiectele la privat din lipsa cofinantarii", a spus directorul executiv al ACRAFE.

La aceasta se adauga deteriorarea situatiei firmei si schimbarea perspectivei de afaceri.

Reprezentantii ACRAFE vor sa atraga sustinere pentru aceasta initiativa din partea mediului de afaceri si a unor ONG-uri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 2465 ori