Cum sa evitam greselile in implementarea proiectelor cu fonduri UE

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 13:50
2888 citiri
Cum sa evitam greselile in implementarea proiectelor cu fonduri UE

Multe nereguli aparute in implementarea si monitorizarea proiectelor cu finantare europeana sunt generate de faptul ca beneficiarii trateaza superficial aceste componente, considerandu-le ca fiind adiacente activitatilor de baza, sustin oficialii companiei R&M Audit Contabilitate.

Implementarea cu succes a unui proiect cu finantare europeana presupune ca toti factorii implicati in acesta (managerul de proiect, echipa de implementare, partenerii, responsabilul financiar, expertul contabil etc.) sa cunoasca foarte bine de la inceput continutul contractului de finantare, ce include conditii generale si specifice, precum si anexele aferente.

Beneficiarul, expertul contabil si auditorul independent trebuie sa isi aloce timp inca din etapa de planificare, pentru a intelege functionalitatea proiectului, obiectul pentru care se acorda finantarea nerambursabila sau perioada de implementare in cadrul careia cheltuielile sunt eligibile. Cheltuielile pot deveni neeligibile daca nu se cunosc sau nu se inteleg aceste aspecte.

In plus, toti cei implicati in proiect trebuie sa inteleaga toate tipurile de alocari financiare.

Una dintre neregulile constatate in cazul proiectelor cu finantare europeana este reprezentata de faptul ca sumele platite in perioada de referinta nu corespundeau cu suma solicitata la rambursare pentru aceeasi perioada, spun reprezentantii R&M Audit Contabilitate.

S-au mai constatat neconcordante intre contracte si facturile aprobate la plata sau probleme in cazul graficului de activitati (achizitii anticipate sau avansuri platite anterior graficului de activitati).

Oficialii R&M Audit Contabilitate sustin ca echipa de implementare a proiectului trebuie sa se consulte cu expertii contabili inainte de a intreprinde anumite actiuni sau cheltuieli.

Implementarea corecta si transparenta a proiectelor cu finantare europeana necesita si un set de politici si proceduri contabile care vor fi utilizate in implementare.

Valoarea fraudelor cu fonduri europene depaseste cu mult suma de 600 milioane de euro raportata de statele membre ale Uniunii Europene in 2010, a declarat, in urma cu o saptamana, comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#greseli proiecte UE, #proiecte finantare europeana, #nereguli proiecte fonduri UE, #implementare proiecte finantare europeana, #implementare corecta proiecte europene , #Proiecte fonduri europene