Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum sa evitam greselile in implementarea proiectelor cu fonduri UE

Cum sa evitam greselile in implementarea proiectelor cu fonduri UE


Multe nereguli aparute in implementarea si monitorizarea proiectelor cu finantare europeana sunt generate de faptul ca beneficiarii trateaza superficial aceste componente, considerandu-le ca fiind adiacente activitatilor de baza, sustin oficialii companiei R&M Audit Contabilitate.

Implementarea cu succes a unui proiect cu finantare europeana presupune ca toti factorii implicati in acesta (managerul de proiect, echipa de implementare, partenerii, responsabilul financiar, expertul contabil etc.) sa cunoasca foarte bine de la inceput continutul contractului de finantare, ce include conditii generale si specifice, precum si anexele aferente.

Beneficiarul, expertul contabil si auditorul independent trebuie sa isi aloce timp inca din etapa de planificare, pentru a intelege functionalitatea proiectului, obiectul pentru care se acorda finantarea nerambursabila sau perioada de implementare in cadrul careia cheltuielile sunt eligibile. Cheltuielile pot deveni neeligibile daca nu se cunosc sau nu se inteleg aceste aspecte.

In plus, toti cei implicati in proiect trebuie sa inteleaga toate tipurile de alocari financiare.

Una dintre neregulile constatate in cazul proiectelor cu finantare europeana este reprezentata de faptul ca sumele platite in perioada de referinta nu corespundeau cu suma solicitata la rambursare pentru aceeasi perioada, spun reprezentantii R&M Audit Contabilitate.

S-au mai constatat neconcordante intre contracte si facturile aprobate la plata sau probleme in cazul graficului de activitati (achizitii anticipate sau avansuri platite anterior graficului de activitati).

Oficialii R&M Audit Contabilitate sustin ca echipa de implementare a proiectului trebuie sa se consulte cu expertii contabili inainte de a intreprinde anumite actiuni sau cheltuieli.

Implementarea corecta si transparenta a proiectelor cu finantare europeana necesita si un set de politici si proceduri contabile care vor fi utilizate in implementare.

Valoarea fraudelor cu fonduri europene depaseste cu mult suma de 600 milioane de euro raportata de statele membre ale Uniunii Europene in 2010, a declarat, in urma cu o saptamana, comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2678 ori