Beneficiarii proiectelor POSDRU cu nereguli sunt buni de plata

Marti, 10 Iulie 2012, ora 17:15
3020 citiri
Beneficiarii proiectelor POSDRU cu nereguli sunt buni de plata

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat marti la postul public de radio ca sumele primite de beneficiarii proiectelor cofinantate prin Programul Operational "Dezvoltarea Resurselor umane" (POSDRU) vor trebui restituite daca in urma verificarilor vor fi constatate nereguli.

"In cazul proiectele POSDRU unde s-au gasit nereguli, cheltuielile nu mai sunt eligibile si sumele respective vor trebui restituite de catre beneficiari", a afirmat Mariana Campeanu.

Potrivit acesteia, neregulile semnalate de auditul european si de cel intern se refera la o debalansare intre costuri si rezultate, la derularea achizitiilor, nivelul salariilor expertilor implicati in proiecte, existenta unor incompatibilitati pentru unele persoane, modul de evaluare a proiectelor, dar si cel referitor la rambursarea cheltuielilor facute de catre beneficiari.

De asemenea, nu au fost facute verificari pe teren in privinta existentei reale a cursurilor de formare profesionala si a cursantilor, de exemplu.

"Lucrul cel mai grav a fost ca 95% dintre proiecte au fost evaluate cu grad de risc A, asadar cel mai mic posibil, ceea ce inseamna ca, atunci cand s-a facut o cerere de rambursare, documentele solicitate si prezentate pentru verificare au fost minime si rambursarea se facea doar in baza a una, doua facturi, pe un minimum de cheltuiala", a precizat ministrul Muncii.

Oficialul a aratat ca exista nereguli semnalate inca din 2009 si care nu au fost rezolvate, ceea ce a creat o situatie "de neadmis", platile fiind suspendate de doua ori pana acum.

"In urma auditului care avut loc in aprilie, anul acesta, suntem in pericol sa ne fie suspendat acest program. Noi am inceput, chiar de la instalarea Guvernului, o actiune de recuperare a timpului pierdut in ultimii trei ani si jumatate, asa incat sa incercam ca, pana in luna octombrie, sa putem sa salvam acest fond", a spus in incheiere ministrul Muncii.

La sfarsitul lunii mai, seful MMFPS a decis ca toate cele 2.900 de proiecte depuse in cadrul programului POSDRU sa fie verificate pentru a prezenta o garantie totala si viabila Comisiei Europene in privinta corectitudinii.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#restituire bani proiecte POSDRU, #nereguli proiecte POSDRU, #ministrul Muncii proiecte POSDRU , #Proiecte fonduri europene