Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Solutia lui Orban pentru fondurile europene: Un fond de tip buffer

Solutia lui Orban pentru fondurile europene: Un fond de tip buffer


Viitorul guvern trebuie sa puna accestul pe consolidarea capacitatii administrative a sistemului si sa creeze un fond de tip buffer care sa poata alimenta permanent cu sume platile interne, crede Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

Orban a a adaugat ca nu se poate "hazarda" sa spuna care va fi rata de absorbtie in urmatorii ani pentru ca sunt foarte multe variabile in sistem.

Principalele formatiuni politice, USL si ARD au inclus in programele politice masuri pentru a atrage cat mai multi bani din fondurile europene puse la dispozitia Romaniei.

Daca ARD promite un grad de absorbtie de pana la 80% din fondurile structurale si de coeziune pana la finalul anului 2015, USL vrea infiintarea unui fond de relansare economica.

Ministrul Orban, responsabil cu fondurile europene atat in guvernarea PDL cat si in cea USL, a precizat ca el nu poate preconiza cat va fi rata de absorbtie pentru urmatoare perioada.

"Eu nu vreau sa comentez programele politice ale diverselor formatiuni politice. Pot sa va spun ca in momentul de fata rata de absorbtie este de 10% pe coeziune, in rest ea depaste 25% pentru ca includem si agricultura unde, pe dezvoltare rurala rata este de peste 50%, pe plati directe este de 100%. Sunt foarte multe necunoscute si imi este greu sa ma pronunt in momentul de fata cat o sa atinga rata de absorbtie la finalul perioadei de programare, mai precis la finalul lui 2015.

Desigur, trebuie sa ne propunem lucruri cat mai ambitioase dar sunt o serie intreaga de necunoscute si acestea tin de modul in care va functiona in continuare sistemul. Nu m-as hazarda sa avansez o cifra. Anterior am spus ca am putea ajunge la o rata de absorbtie undeva in jur de 70% dar sunt foarte multe necunoscute si de aceea este foarte greu sa ma pronunt", a explicat Orban pentru Business24.

Ministrul a explicat care ar trebui sa fie prioritatile noului guvern in ceea ce priveste fondurile europene. Orban pune accentul pe organizarea administrativa a acestui sistem.

"In primul rand este fundamental sa se consolideze capacitatea administrativa. In al doilea rand continuarea imbunatatirilor pe zona achizitiilor publice si chiar daca vor fi probleme, totusi, este foarte important ca autoritatile, institutiile care gestioneaza fondurile comunitare sa le identifice si sa le sanctioneze atunci cand este cazul.

Este absolut necesara crearea unui buget sau a unui fond de tip buffer care sa poata alimenta permanent cu sume platile interne efectuate catre beneficarii interni si dupa aceea din fondurile de la uniune sa fie realimentat acest fond", a spus Orban.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1998 ori