Proiectele de mediu s-au bucurat de cele mai multe fonduri europene

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 15:42
2812 citiri
Proiectele de mediu s-au bucurat de cele mai multe fonduri europene

Cele mai multe programe prioritare, 66 finantate din Fondurile Structurale si de Coeziune, sunt pe Programul Operational Mediu, potrivit Ministerului Afacerilor Europene, care a publicat lista celor 100 de programe prioritare in luna noiembrie.

Din cele 66 de proiecte pe Programul Operational Mediu, cele mai multe, 36, vizeaza reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si apa uzata in mai multe judete, in timp ce 20 au ca obiectiv realizarea unor sisteme de management integrat al deseurilor.

Valoarea totala a celor 36 de proiecte se ridica la 3.962,94 milioane de euro, in timp ce valoarea totala a celor 66 de proiecte pe Programul Operational Mediu este de 1.135,811 milioane de euro.

Programul Operational Sectorial Transport are 18 programe printre care constructia autostrazii Cernavoda-Constanta, in valoare de 432,32 milioane de euro, constructia autostrazii Arad-Timisoara - 388,22 milioane de euro, constructia autostrazii Orastie-Sibiu - 745,56 milioane de euro - si constructia autostrazii Nadlac-Arad, in valoare de 308,21 milioane de euro. Valoarea totala a celor 18 programe este de 2.666,87 milioane de euro.

Valoarea totala a celor 100 de proiecte prioritare este de 4.135,451 milioane de euro.

MAEur a anuntat reluarea platilor de la CE

Ministerul Afacerilor Europene a anuntat reinceperea, la 22 decembrie 2011, a procesului de transmitere la Comisia Europeana pentru rambursare a declaratiilor de cheltuieli pentru toate programele finantate din fonduri structurale.

Decizia de a relua acest proces, care fusese intrerupt in iulie 2011, a fost luata dupa ce partea romana a remediat deficientele constatate in urma unei misiuni de audit a Comisiei Europene.

Dupa controalele efectuate, institutiile romanesti responsabile, respectiv autoritatile de management si autoritatea de audit, au aplicat o serie de corectii, dar Comisia Europeana a solicitat si aplicarea unor corectii financiare suplimentare cu caracter preventiv pana la finalizarea procedurii de conciliere.

Corectiile suplimentare nu sunt definitive, ci reprezinta un mecanism de protectie initiala care sa acopere eventuale probleme. Ulterior, daca nu se constata nereguli, sume echivalente cu valoarea corectiilor vor putea fi rambursate de Comisia Europeana, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Europene.

Cuantumul corectiileor cerute de CE pentru proiecte de mediu este de 25%

Aceste corectii se aplica la nivel de program, iar cuantumul acestora este de 10% pentru Programul Operational Sectorial Transport (POS-T), Programul Operational Regional (POR) si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). In cazul Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu), corectia preventiva este de 25%.

Procentele se aplica sumelor a caror rambursare urma sa fie solicitata dupa deblocarea procesului de transmitere la Comisia Europeana a declaratiilor de cheltuieli, precum si sumelor care au fost aprobate de Comisia Europeana din 1 ianuarie 2007 si pana in prezent.

Aceasta hotarare vine la numai cateva zile dupa ce, la 15 decembrie 2011, Comisia Europeana a comunicat reluarea rambursarii de plati pentru Programul Operational Regional (POR), axa prioritara 2, "Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale", care fusesera sistate in iunie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#proiecte mediu, #finantari europene, #fonduri europene, #POS Mediu , #Proiecte europene