POS Mediu: Comisia Europeana anunta deblocarea fondurilor

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 14:10
2470 citiri
POS Mediu: Comisia Europeana anunta deblocarea fondurilor

Comisia Europeana (CE) a informat miercuri autoritatile romane ca va debloca platile pentru Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, intrerupte din luna iulie.

"Decizia de astazi inseamna ca cererile de rambursare pentru proiectele asociate cu acest program vor fi acum procesate. Salutam ameliorarile la sistemele de management si control care au avut loc in mod clar si care au dus la decizia de a debloca programul", a declarat Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn.

"De asemenea, autoritatile din Romania au acceptat cererea noastra pentru corectii financiare de 10%. Asta inseamna ca acum consideram ca sistemul este capabil sa depisteze si sa previna in special conflictele de interese, care a reprezentat una dintre problemele cheie aici. Asteptam acum progrese in celelalte trei programe blocate, pentru ca platile sa poata fi reluate", a adaugat Shirin Wheeler.

Corectiile financiare de 10% au fost propuse in august 2012 pentru contractele de dinainte de octombrie 2011 pentru a acoperi sumele care nu ar fi trebuit sa fie platite din cauza unor nereguli.

"Acesti bani pot fi, bineinteles, folositi in acelasi program dar pentru proiecte noi, sanatoase", precizeaza sursa citata.

Ministerul Mediului si Padurilor (MM) anunta la 22 noiembrie, intr-un comunicat dat publicitatii dupa o intrevedere la Bruxelles a ministrului mediului, Rovana Plumb, cu comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, ca decizia privind reluarea platilor catre Romania pe Programul Operational Sectorial (POS) Mediu va fi luata de Comisia Europeana in zilele urmatoare.

Rovana Plumb i-a prezentat comisarului european pentru politica regionala actiunile intreprinse de MMP, respectiv de Autoritatea de Management pentru POS Mediu, in vederea reluarii platilor catre Romania, de catre forul european, si a dat asigurari ca implementarea procedurilor asumate va continua. Johannes Hahn a apreciat progresele inregistrate in functionarea sistemului de gestionare a POS Mediu, incepand cu luna iunie 2012, si a anuntat ca decizia CE privind reluarea platilor catre Romania pe acest program va fi luata in zilele urmatoare, mentioneaza comunicatul citat.

In data de 1 august 2012, Directia Generala REGIO din cadrul Comisiei Europene semnala, printr-o scrisoare oficiala, o serie de posibile situatii de conflict de interese aparute in implementarea contractelor din cadrul proiectelor finantate prin POS Mediu. In acest context, a fost elaborat, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Europene /MAEur/ si Autoritatea de Certificare si Plata /ACP/, un plan de actiuni privind consolidarea capacitatii Directiei de prevenire si detectare a neregulilor si a suspiciunilor de frauda, in legatura cu situatiile de conflict de interese aparute in implementarea contractelor semnate in cadrul proiectelor finantate din POS Mediu.

Prognozele analiștilor pentru anul 2024 – TradeVille
Prognozele analiștilor pentru anul 2024 – TradeVille
Prognozele Analiștilor Pentru Anul 2024 Analiștii CFA se așteaptă ca economia românească sa înregistreze o creștere economica de peste 2% in 2024, o estimare ușor mai prudenta decât...
Finanțele relansează programul Fidelis la BVB. Donatorii de sânge pot investi de la minimum 500 de lei în titlurile statului, cu o dobândă de 7%
Finanțele relansează programul Fidelis la BVB. Donatorii de sânge pot investi de la minimum 500 de lei în titlurile statului, cu o dobândă de 7%
Ministerul Finantelor (MF) deruleaza, incepand de ieri, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a 15-a oferta publica de vanzare de titluri de stat Fidelis, pana pe 1 martie. Prin intermediul...
#fonduri europene, #proiecte fonduri europene, #programe fonduri europene, #absorbtie bani europeni Mediu , #Proiecte europene