Masurile de absorbtie din 2013 au acelasi efect ca in 2012. Ce mai trebuie facut

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 13:31
2123 citiri
Masurile de absorbtie din 2013 au acelasi efect ca in 2012. Ce mai trebuie facut
Eugen Teodorovici, ministrul Afacerilor Europene

Gradul de absorbtie a fondurilor europene a devenit motiv de mandrie pentru guvernanti. Premierul Ponta si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, au anuntat un succes fara precedent al Romaniei: rata de absorbtie de 19% la finalul lunii iunie 2013. Totusi, masurile luate de autoritati nu au schimbat cu mult situatia.

Romania a solicitat rambursari de la Comisia Europeana de 3,53 miliarde de euro pana la 30 iunie, din aceasta suma, pana in prezent au intrat in bugetul statului 2 miliarde de euro, potrivit declaratiilor premierului Ponta.

Prin urmare, rata de absorbtie raportata strict la sumele deja rambursate de Comisia Europeana este de 15,3%, iar cea raportata la cererile de finantare trimise la Bruxelles este de 19%, cat a anuntat Guvernul.

In acest an, pe ultima suta de metri, autoritatile au adoptat mai multe masuri pentru a fluidiza procesul de atragere a fondurilor comunitare. Totusi, aceste masuri nu se reflecta foarte mult in rata de absorbtie a fondurilor europene fata de 2012.

Masurile Ministerului Fondurilor Europene pentru cresterea ratei de absorbtie

POSDRU intra in era digitala: Cererile de rambursare si platile, publicate online Beneficiarii POSDRU pot urmari online stadiul procesarii cererilor de rambursare depuse, precum si valoarea sumelor care se achita de Autoritatea de Management.

Angajeaza experti din mediul privat pentru verificarea cererilor de rambursare Cererile de aprobare a proiectelor pentru fonduri europene si solicitarile de rambursare a banilor vor fi verificate de experti privati pe care Guvernul ii va plati timp de doi ani cu 280 euro pe zi, atat din surse UE, dar si de la buget, motivand numarul mic de personal de care dispune statul.

Expertii, care vor incasa peste 6.000 de euro pe luna, vor fi selectati in baza unor contracte incheiate de Ministerul Fondurilor Europene cu aproape 40 de firme de consultanta si resurse umane. Statul asteapta de la acesti experti sa verifice o cerere de rambursare in cel mult cinci zile lucratoare si o cerere de finantare in maximum 15 zile lucratoare.

Fara penalitati pentru impozitele intarziate Beneficiarii de fonduri UE vor fi scutiti de la plata penalitatilor, dobanzilor penalizatoare percepute de stat pentru obligatiile fiscale neachitate la timp. Acest beneficiu il au doar cei care au incasat banii de pe fonduri europene dupa expirarea termenelor prevazute in contractele de finantare.

Masura vizeaza beneficiarii care s-au confruntat cu blocaje financiare pentru ca in trecut nu au incasat la timp sumele cuvenite de la Autoritatile de Management, iar din acest motiv au de achitat si penalitati si dobanzi penalizatoare catre bugetul de stat. Ca urmare a acestor blocaje financiare, ANAF a initiat deja procedurile de executare silita impotriva unui numar mare de beneficiari aflati in aceasta situatie.

Decontarea cererilor de plata pentru toti beneficiarii O alta modificare in sistemul fondurilor europene vizeaza aplicarea mecanismului decontarii cererilor de plata pentru toti beneficiarii de fonduri europene care nu dispun de resursele necesare pentru a achita facturile aferente serviciilor, bunurilor sau lucrarilor receptionate si acceptate la plata.

Actul normativ adoptat prevede ca cererile de plata si documentele justificative aferente acestora care urmeaza sa fie depuse de beneficiari la Organismele Intermediare sau la Autoritatea de Management pentru a beneficia de mecanismul decontarii sa includa si facturile de avans prevazute in contractele de achizitii publice aferente proiectelor implementate.

Ce mai trebuie facut

Fostul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, este de parere ca aceste masuri sunt bune, insa este nevoie de timp pentru a vedea rezultatele in rata de absorbtie.

Orban crede ca ministerul mai are de munca pentru a atinge rezultatele scontate. Fostul ministru a prezentat, la solicitarea Business24, cateva masuri pe care autoritatile ar trebui sa le aiba in vedere:

Crearea unui fond de tip buffer care sa permita alimentarea permanenta a platilor catre beneficiarii care vin cu cereri de rambursare. Un fond de 3-5 miliarde de euro care permanent sa alimenteze aceste plati pentru ca altfel se poate repeta situatia de anul trecut din semestrul doi cand, ca urmare a blocarii principalelor programe operationale de pe zona de coeziune, o perioada de timp au fost facute plati limitate sau deloc catre beneficiarii interni.

Reforma administratiei in special pe zona de absorbtie a fondurilor europene. Includerea performantei ca si criteriu de activitate, ca si criteriu de plata sau de acordare de stimulente pentru personalul care lucreaza in acest sector. Parerea mea este ca a continua cu acordarea unui spor de 75% indiferent de performante nu este solutia cea mai buna.

Introducerea unor instrumente financiare moderne care pot sa ajute in special pe programe precum POS CCE.

Continuarea simplificarii procedurilor - Este absolut necesara, insa trebuie extrapolata la toate programele operationale. Adica daca la POSDRU se pot utiliza documente electronice, nu inteleg de ce nu se pot utiliza si la celelalte programe operationale.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#rata absorbtie Romania, #fonduri europene romania, #finantare bani europeni Romania , #Proiecte europene