Cea mai importanta tema de discutie intre Ponta si Barroso: Fondurile europene

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 12:23
2062 citiri
Cea mai importanta tema de discutie intre Ponta si Barroso: Fondurile europene

Premierul Romaniei, Victor Ponta, a declarat la inceputul sedintei de Guvern, ca va discuta cu Barroso despre situatia fondurilor europene, alocarea fondurilor catre Romania, problema romilor sau intrarea in spatiul Schengen.

Primul ministru a declarat ca cea mai mare problema a Romaniei ramane cea a fondurilor europene.

"Am inchis si inchidem multe din gaurile mostenite de ani de zile, dar asta presupune un efort urias. Cea mai mare problema mostenita din perioada 2009-2011, cand s-au facut auditurile CE este problema fondurilor europene. Pe parcursul acestui an, am schimbat procedurile. Avem uriasa problema cu ceea ce s-a facut in perioada 2009-2011 corectiile se vor atarna greu asupra bugetului. Noi ne-am facut treaba, putem sa deblocam programele", a declarat Ponta.

Premierul a adaugat ca va discuta cu Barroso despre banii pe care trebuie sa ii primeasca Romania de la Uniunea Europeana in urmatorul exercitiu bugetar.

"Este principala tema pe agenda de discutii pe care o am cu Barroso. O sa doresc sa ridic problema mentinerii alocarilor pentru Romania in perioada 2014-2020, cat si in cazul Politicii Agricole Comune si a fondurilor de coeziune", a adaugat Ponta.

Premierul a adaugat ca pe lista celor sapte teme abordate in cadrul intalnirii cu presedinte Comisiei Europene este si un calendar clar pentru accesul Romaniei la spatiul Schengen.

In plus, la inceputul sedintei de Guvern, Ponta a solicitat ministrului Sanatatii sa previzioneze bugetul ministerului, astfel inca sa nu mai existe problema finantarii spitalelor in ultimele luni ale anului, asa cum se intampla in 2012.

Totodata, premierul a declarat ca s-a incheiat controlul la ANRMAP si ca vor fi date publicitatii, in perioada urmatoare, dovezi privind modul in care institutia a incurajat fraudarea fondurilor europene.

"S-a incheiat controlul la ANRMAP si o sa vedeti cum un sistem a incurajat fraudarea fondurilor europene, fie ca este vorba despre Primaria Targu-Mures sau Primaria Sectorului 3. O sa vedeti ca am indreptat acele rele, dar ca ele raman in bagajul nostru. Noi trebuie sa platim ceea ce s-a facut gresit in perioada 2009-2011", a spus Victor Ponta.

Capitala Romaniei gazduieste, miercuri si joi, Congresul Partidului Popular European (PPE), unde participa 27 de delegatii oficiale, formate din sefi de state si de guverne, dar si reprezentanti din tarile membre ale Uniunii Europene.

Mai mult de 1.200 de lideri si reprezentanti politici sunt prezenti, la aceasta ora, la Palatul Parlamentului, unde va incepe Congresul. Acesta este cea mai importanta reuniune de la Bucuresti, dupa summit-ul NATO.

Premierul Ponta, alaturi de alti ministri are programa o intalnire cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, miercuri, la ora 16.45.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Ponta declaratii, #Ponta discutie Barosso, #fonduri europene Romania Barosso , #Proiecte europene