Programul POSDRU: CE da Romaniei un nou termen de rezolvare a problemelor

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 16:27
2505 citiri
Programul POSDRU: CE da Romaniei un nou termen de rezolvare a problemelor

Comisia Europeana impune Romaniei un nou termen de rezolvare a problemelor din cadrul POSDRU, program prin intermediul caruia ar fi trebuit absorbite sume mari din fondurile europene.

Romania risca sa piarda pana la 100 milioane de euro in 2012 si 1,1 miliarde euro in 2013, daca nu remediaza eficientele constatate de Comisia Europeana (CE) in cadrul Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

In acest moment, platile sunt suspendate in cadrul POSDRU. Romania a primit pe 7 august o scrisoare de presuspendare a acestui program din partea Comisiei Europene si are la dispozitie doua luni pentru implementarea recomandarilor CE.

Cristian Ababei, directorul general al Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) a declarat ca Romania are deja elaborat in acest sens un plan de masuri, care urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene in aceasta saptamana.

Care sunt deficientele ce trebuie remediate de Romania in cadrul POSDRU

Raportul de audit al CE privind POSDRU semnaleaza ca procesul de evaluare si selectie include deficiente sistemice si nu asigura selectia proiectelor calitative, fiind aprobate proiecte cu bugete nejustificate, salarii disproportionate si achizitii nejustificate.

In plus, Comisia Europeana atentioneaza Romania ca regulile nationale de eligibilitate sunt ambigue pentru ca permit o alocare si o utilizare ineficiente a resurselor in implementarea proiectelor, iar verificarile de management prezinta deficiente in ceea ce priveste metodologia aplicata pentru esantionarea documentelor justificative controlate. Costurile ridicate aferente resurselor umane nu au putut fi justificate prin rapoartele de activitate sau prin documentele de suport, spun oficialii CE.

Suspendarea POSDRU ar reprezenta o lovitura pentru bugetul de stat, construit pe baza tinte ratei de absorbtie de sase miliarde euro in 2012.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca, pana in prezent, 29,27% din platile aferente POSDRU au fost facute, dar gradul de absorbtie de la UE este de doar 7,73%.

La sfarsitul lunii aprilie, alocarile pentru programul POSDRU se ridficau la 3,47 miliarde euro, fiind unul dintre cele mai solicitate programe, cu peste 10 mii de proiecte depuse, in valoare de 43 miliarde de lei.

Pana la sfarsitul lunii aprilie, 3.000 de proiecte depuse in cadrul POSDRU fusesera aprobate, valoarea acestora fiind de 16 miliarde de lei. Dintre acestea, aproape 2.500 de proiecte au primit, in valoare de 15,3 miliarde lei, au primit decizie de finantare.

Pana la sfarsitul lunii aprilie, se facusera plati in valoare de 4,78 miliarde lei, valoarea sumelor rambursate fiind de 190,3 milioane de lei, rata de absorbtie fiind de 5,48% la sfarsitul celei de-a patra luni a anului 2012, potrivit situatiei prezentate de Autoritatea de Management a POSDRU.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#AMPOSDRU deficiente POSDRU, #CE remediere deficiente POSDRU, #POSDRU ansorbtie fonduri , #Programe operationale