Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

POSDRU: Guvernul aloca 475 de milioane de lei pentru plati restante catre beneficiari

POSDRU: Guvernul aloca 475 de milioane de lei pentru plati restante catre beneficiari


Guvernul a decis vineri sa aloce 375 de milioane de lei pentru plati restante catre beneficiarii POSDRU, bani care nu au mai fost livrati de Comisia Europeana pe perioada evaluarii programului, plus 100 de milioane de lei contributia statului roman.

Decizia a fost luata in urma unei intrevederi intre ministrul Finantelor, Florin Georgescu, si secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Europene, Razvan Cotovelea.

In urma acestei intalniri, Ministerul de Finante a anuntat ca va aloca AM POSDRU suma de 375 milioane lei pentru plati restante catre beneficiarii programului de finantare in contul contributiei Uniunii Europene si aproximativ 100 de milioane lei pentru contributia statului roman, potrivit Newsin.

Aceasta suma va fi de ajuns pentru a acoperi restantele financiare acumulate prin neplata cererilor de rambursare aprobate.

Se estimeaza ca platile pentru cererile de rambursare aprobate vor fi reluate incepand din a doua parte a saptamanii viitoare.

In cadru programului POSDRU, au fost depuse in perioada 2007 - august 2012 un numar de 10.223 proiecte dintre care, doar 2.500 au primit finantare. Platile de la UE catre beneficiari au totalizat 5,04 miliarde de lei.

In prezent, platile pe POSDRU sunt suspendate. Romania a primit pe 7 august o scrisoare de presuspendare a acestui program din partea Comisiei Europene si are la dispozitie doua luni pentru implementarea recomandarilor CE.

Programul POSDRU: CE da Romaniei un nou termen de rezolvare a problemelor

Comisia Europeana a propus o corectie financiara definitiva de 25% pentru POSDRU, din cauza neregulilor descoperite la proiectele de finantare din perioada ianuarie 2007 - noiembrie 2011.

CE a efectuat un audit pe PSODRU vizand intervalul 1 ianuarie 2007 - aprilie 2012, pe baza caruia a stabilit ca sistemul de management si control a functionat necorespunzator.

Miercuri, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat ca saptamana aceasta o noua misiune de audit a Comisiei Europene s-a aflat in Romania si in functie de concluziile acesteia se poate evita suspendarea sau nu a programului POSDRU.

Consultantul pe fonduri europene Dan Barna declara miercuri ca Romania va ajunge la un blocaj financiar deosebit de grav, daca statul nu va rambursa de urgenta peste 200 milioane de euro pe proiectele POSDRU, pentru ca platile sa poata ajunge la zi.

Fonduri UE: Romania intra in blocaj financiar daca nu ramburseaza urgent 200 mil. de euro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3107 ori