Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

POS CCE va fi deblocat in luna octombrie - surse

POS CCE va fi deblocat in luna octombrie - surse


Deblocarea POS CCE urmeaza sa fie anuntata la inceputul lunii octombrie, dupa ce o echipa de audit a Comisiei Europene a fost, saptamana trecuta, la Bucuresti pentru a evalua masurile luate de autoritatile romane pentru reluarea programului, au precizat pentru surse europene pentru Mediafax.

Concluziile preliminare ale echipei de audit sunt favorabile, autoritatile romane reusind sa remedieze mai multe deficiente in functionarea Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, potrivit surselor citate.

Echipa de audit a CE s-a aflat saptamana trecuta la Bucuresti in vederea evaluarii masurilor luate pentru remedierea disfunctionalitatilor programului si a lucrat in paralel cu Autoritatea romana de Audit, care va trimite la Bruxelles propriul raport privind masurile luate in vederea deblocarii platilor. De altfel, si raportul Autoritatii romane de Audit este unul pozitiv.

Comisia Europeana a anuntat, la 25 octombrie 2012, presuspendarea a a trei programe: POS CCE, POR si POS Transport.

Executivul european a decis, la sfarsitul lunii aprilie, deblocarea a patru din cele cinci axe presuspendate in cadrul POR, iar la 25 iunie a fost ridicata presuspendarea celor doua axe de pe POS Transport. Problemele cele mai mari au fost insa pe POS CCE, unde a fost sesizata DNA.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a fost sesizata de Guvern dupa verificarea firmelor care au fost implicate in intregul "circuit" al fondurilor europene alocate in baza Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), a precizat, la 28 iunie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Verificarile au vizat modul in care au fost delegate anumite atributii catre organisme intermediare, aceasta fiind una dintre cerintele Comisiei Europene.

"Au fost probleme legate de unele companii care au fost implicate, din pacate, pe tot ceea ce inseamna circuit al banului european, si anume de la pregatirea de proiecte, evaluare, selectie si verificarea de cheltuieli, ceea ce nu se poate accepta in sistemul de fonduri publice. Desigur, acest lucru s-a eliminat, structurile statului avizate au facut deja verificari in acest sens, iar unele dintre situatii au fost trimise catre solutionare mai departe, la DNA si nu numai. Am curatat, sa spunem, sistemul din acest punct de vedere si speram ca in viitor sa nu se mai intample", a spus Teodorovici.

La 31 august, rata de absorbtie pe POS CCE era cea mai mica din cele sapte programe operationale. Romania a atras doar 6,77% (172,91 milioane de euro) din platile intermediare de la Comisia Europeana. In ceea ce priveste declaratiile de cheltuieli transmise de Bucuresti la Comisia Europeana, rata este de 14,45% (369,17 milioane de euro).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1703 ori