Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Orban: Corectiile pe fonduri europene se ridica la cateva sute de milioane de euro

Orban: Corectiile pe fonduri europene se ridica la cateva sute de milioane de euro


Corectiile financiare aplicate de Comisia Europeana pe cele cinci programe operationale se ridica la cateva sute de milioane de euro. In cazul POSDRU, Romania pierde 75 de milioane de euro, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

"Deocamdata nu le stim nici pe cele de pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), unde, la o prima evaluare, corectiile sunt de 75 milioane de euro, dar mai exista un numar de cereri de rambursare care nu au fost procesate si numai dupa procesarea acestora vom sti exact care este suma finala pentru ca este vorba de aplicarea unui procent de 25%", a spus Orban, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, ministrul Afacerilor Europene crede ca nivelul corectiilor financiare aplicate de catre Comisia Europeana pentru cele cinci programe operationale se ridica, in total, la cateva sute de milioane de euro.

Romania nu va pierde, insa, banii din corectiile aplicate. Orban a subliniat ca negociaza cu CE posibilitatea realocarii acelor fonduri catre programele fara probleme.

Intrucat platile de la UE sunt sistate, ministrul a precizat ca singura solutie pentru asigurarea platilor interne catre beneficiari este transferul de bani:

"Singura solutie este sa se identifice sume de bani care sa fie transferate ministerului Muncii si Ministerului Educatiei si sa fie facute platile interne catre beneficiari. Eu sper sa fie identificate solutii", a afirmat Orban.

De cealalta parte, consultantii pe fonduri europene sustin ca Romania va ajunge la un blocaj financiar deosebit de grav, daca statul nu va rambursa de urgenta peste 200 milioane de euro pe proiectele POSDRU, pentru ca platile sa poata ajunge la zi.

"Amanarea luarii unei decizii de deblocare a finantarii pentru proiectele contractate si corect implementate inseamna privarea bugetului public de resurse consistente provenite, pe termen scurt, din impozitele salariale si din obligatiile fiscale ale furnizorilor existenti la fiecare proiect in parte", a declarat Dan Barna, consultant pe fonduri europene.

Orban a explicat, in cadrul unui interviu acordat Business24, ca de la data primirii scrisorii, Romania are la dispozitie doua luni pentru rezolvarea problemelor. In caz contrar, programul va fi suspendat.

Romania trebuie sa absoarba 1 miliard de euro pentru evitarea dezangajarii

Ministrul Afacerilor Europene a explicat ca Romania trebuie sa absoarba un miliard de euro pentru a evita dezangajarea fondurilor europene si ca exista un motiv de optimism si daca programele pentru atragerea acestora sunt suspendate.

In prezent, POSDRU, gestionat de Ministerul Muncii, se afla in procedura de pre-suspendare, la Comisia Europeana, insa ministrul Afacerilor Europene a sustinut ca exista posibilitatea evitarii suspendarii programului.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a participat, miercuri, la dezbaterea "Uniunea Europeana la rascruce?", organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2456 ori