Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Numai 15% din fondurile UE sunt destinate IMM-urilor - analiza Volksbank

Numai 15% din fondurile UE sunt destinate IMM-urilor - analiza Volksbank


Gradul redus de absorbtie a fondurilor europene pentru 2007 - 2013, de sub 10% in septembrie 2012, se explica si prin modalitatea defectuoasa de alocare a acestora. Doar 15% din fondurile nerambursabile au fost alocate sectorului privat si IMM-urilor, conform unei analize Volksbank Romania.

Un exemplu il reprezinta fondurile din Programul Operational Sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), unde autoritatile estimau in 2007 ca absorbtia va determina o crestere suplimentara a industrieri prelucratoare cu 38%.

De asemenea, autoritatile estimau in 2007 ca sumele atrase din fonduri UE nerambursabile in exercitiul financiar 2007 - 2013 vor determina o crestere economica de 25% pana in 2020, din care mare parte se va concretiza in primii ani.

"Nu doar ca n-avem aceasta crestere, dar, in ansamblul ei, economia a scazut cu aproape 12% fata de 2007. Iar gradul de absorbtie sub 10% este de-a dreptul ingrijorator", afirma reprezentantul Volksbank.

Balasu considera ca ponderea mica alocata beneficiarilor din sectorul privat este unul dintre factorii care explica performantele slabe.

Din alocarile nerambursabile de trei miliarde euro pentru POS CCE, sumele care revin IMM se ridica la 856 milioane euro (28%), iar la POS Dezvoltarea Resurselor Umane s-au alocat pentru firmele mici si mijlocii 989 milioane euro, dintr-un total de 4,08 miliarde euro (24%).

Cea mai mare suma a fost pusa la dispozitia IMM-urilor prin programul Regio, cu 1,22 de miliarde euro, dintr-o alocare de 4,38 miliarde euro, in timp ce la POS Transport si POS Mediu nu exista fonduri pentru IMM.

Per total, IMM-urile pot accesa fonduri europene si de coeziune (exceptand Programul National de Dezvoltare Rurala) de trei miliarde euro aferente unor alocari in suma de 20,56 miliarde euro.

In cazul PNDR, alocarea catre IMM se ridica la 5,7 miliarde euro, adica 65% din totalul de 8,7 miliarde euro, iar rata de absorbtie este semnificativ mai inalta decat in cazul altor programe.

Cel mai important program destinat investitiilor in cresterea productivitatii IMM-urilor este programul cresterea competitivitatii economice, dar si in acest caz gradul de absorbtie este foarte redus, de 6,77%, sub media la nivel national.

Balasu crede ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza timpilor foarte mari de raspuns la cererile de proiecte - peste un an de zile si din cauza ca apelurile pe unele proiecte n-au fost lansate nici pana in prezent.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2573 ori