Numai 15% din fondurile UE sunt destinate IMM-urilor - analiza Volksbank

Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 11:01
2625 citiri
Numai 15% din fondurile UE sunt destinate IMM-urilor - analiza Volksbank

Gradul redus de absorbtie a fondurilor europene pentru 2007 - 2013, de sub 10% in septembrie 2012, se explica si prin modalitatea defectuoasa de alocare a acestora. Doar 15% din fondurile nerambursabile au fost alocate sectorului privat si IMM-urilor, conform unei analize Volksbank Romania.

Un exemplu il reprezinta fondurile din Programul Operational Sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), unde autoritatile estimau in 2007 ca absorbtia va determina o crestere suplimentara a industrieri prelucratoare cu 38%.

De asemenea, autoritatile estimau in 2007 ca sumele atrase din fonduri UE nerambursabile in exercitiul financiar 2007 - 2013 vor determina o crestere economica de 25% pana in 2020, din care mare parte se va concretiza in primii ani.

"Nu doar ca n-avem aceasta crestere, dar, in ansamblul ei, economia a scazut cu aproape 12% fata de 2007. Iar gradul de absorbtie sub 10% este de-a dreptul ingrijorator", afirma reprezentantul Volksbank.

Balasu considera ca ponderea mica alocata beneficiarilor din sectorul privat este unul dintre factorii care explica performantele slabe.

Din alocarile nerambursabile de trei miliarde euro pentru POS CCE, sumele care revin IMM se ridica la 856 milioane euro (28%), iar la POS Dezvoltarea Resurselor Umane s-au alocat pentru firmele mici si mijlocii 989 milioane euro, dintr-un total de 4,08 miliarde euro (24%).

Cea mai mare suma a fost pusa la dispozitia IMM-urilor prin programul Regio, cu 1,22 de miliarde euro, dintr-o alocare de 4,38 miliarde euro, in timp ce la POS Transport si POS Mediu nu exista fonduri pentru IMM.

Per total, IMM-urile pot accesa fonduri europene si de coeziune (exceptand Programul National de Dezvoltare Rurala) de trei miliarde euro aferente unor alocari in suma de 20,56 miliarde euro.

In cazul PNDR, alocarea catre IMM se ridica la 5,7 miliarde euro, adica 65% din totalul de 8,7 miliarde euro, iar rata de absorbtie este semnificativ mai inalta decat in cazul altor programe.

Cel mai important program destinat investitiilor in cresterea productivitatii IMM-urilor este programul cresterea competitivitatii economice, dar si in acest caz gradul de absorbtie este foarte redus, de 6,77%, sub media la nivel national.

Balasu crede ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza timpilor foarte mari de raspuns la cererile de proiecte - peste un an de zile si din cauza ca apelurile pe unele proiecte n-au fost lansate nici pana in prezent.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#fonduri UE IMM, #IMM accesare fonduri europene, #fonduri UE alocare, #analiza fonduri europene IMM , #Programe operationale