Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Hellvig: Nu cred ca putem discuta despre suspendarea Programului Operational Regional

Hellvig: Nu cred ca putem discuta despre suspendarea Programului Operational Regional


Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, nu crede ca se poate discuta despre suspendarea Programului Operational Regional (POR) si sustine ca toate carentele identificate de autoritatile Comisiei Europene se refera la activitatea din perioada 2010-aprilie 2012.

Referindu-se la "un document ce ar apartine reprezentantilor DG REGIO", Ministerul transmite printr-un comunicat ca, la ultima misiune de audit a Comisiei Europene, a fost prezentat un plan concret de actiune pentru remedierea deficientelor care tin de sistemul de management si control al Programului Operational Regional 2007-2013 (POR), estimand ca masurile stabilite in ultimele doua luni la nivelul institutiei vor conduce la evitarea unei eventuale suspendari a programului.

"Este important de subliniat ca toate carentele identificate de autoritatile Comisiei Europene se refera la activitatea POR din perioada 2010-aprilie 2012, asadar inainte de preluarea mandatului de catre actuala conducere a ministerului.

Este regretabil ca guvernarile precedente au preferat sa construiasca sali de sport la sate, bazine de inot si partii de schii amplasate in zone care nu dispun de cele mai elementare conditii de accesibilitate, in loc sa se preocupe de rezolvarea unor probleme atat de importante pentru dezvoltarea Romaniei, precum programele finantate din fonduri europene", afirma Hellvig in comunicat.

Planul de actiuni propus de minister include propuneri privin infiintarea in cadrul Autoritatii de Management a POR, incepand cu luna august, a unei Unitati de Verificare a Achizitiilor Publice si realizarea din partea Autoritatii Nationale de Audit a unei noi misiuni de audit, dupa trei luni de functionare a acestei unitati, care sa confirme daca noul sistem de management si control al POR functioneaza in parametri normali.

"Numai dupa aceasta perioada, Autoritatea Nationala de Audit ar fi indreptatita legitim sa propuna Comisiei Europene o eventuala suspendare a platilor catre POR", arata ministerul.

Planul de actiuni propus va fi discutat saptamana viitoare cu Autoritatea Nationala de Audit, in cadrul unei sedinte de conciliere.

Ministerul mai arata ca, in perioada ianuarie-mai 2012, a aplicat un numar de 195 de corectii financiare beneficiarilor de fonduri europene, prin POR. In paralel, Autoritatea Nationala de Audit a derulat o misiune care, pe un esantion de 23 de contracte de achizitie publica, a constatat si a recomandat aplicarea de corectii financiare pentru un numar de 11 beneficiari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1110 ori