CE a intrerupt, temporar, aprobarea a doua programe operationale ale Romaniei

Miercuri, 28 Martie 2007, ora 15:27
1273 citiri

Comisia Europeana a intrerupt procedurile interne de aprobare a doua dintre cele sapte programe oprationale depuse de Romania, pentru ca institutia europeana a cerut informatii suplimentare, negocierile dintre autoritatile romane si oficialii UE fiind in derulare.

"Comisia Europeana a avut termen limita data de 27 martie pentru a-si prezenta pozitia in legatura cu programele operationale depuse de Romania, insa a considerat ca nu este cazul sa treaca la urmatoarea etapa. Este o procedura a Comisiei care asteapta informatii suplimentare. Un serviciu al Comisiei poate cere doar informatii, insa un alt serviciu poate cere studii de caz", a declarat, miercuri, Anasstasios Bugas, coordonatorul CE pentru programele oprationale, care a refuzat sa precizeze care programe au fost suspendate.

Ministerul Finantelor a transmis sapte programe operationale Comisiei Europene si Cadrul National Strategic de Referinta, dupa ce guvernul le-a aprobat in sedintele din 31 ianuarie, respectiv 7 februarie 2007. Dupa prezentarea acestor documente la CE, urmeaza o perioada de patru luni necesare adoptarii de catre CE si apoi vor fi eliberate primele transe din fondurile structurale.

Cadrul Strategic National de Referinta (CSNR) este documentul strategic prin care se stabilesc prioritatile de interventie ale Fondurilor Structurale si de Coeziune si face legatura intre prioritatile nationale de dezvoltare si prioritatile la nivel european. Programele Operationale sunt documentele pe baza carora se realizeaza implementarea efectiva a Fondurilor Structurale si de Coeziune.

Cele sapte programe sunt: programul operational regional, programul operational sectorial de transport, programul operational sectorial pentru infrastructura de mediu , programul operational asistenta tehnica, programul operational sectorial pentru resurse umane, programul oprational pentru competitivitate, programul operational sectorial pentru cresterea capacitatii administrative.

Potrivit oficialului CE, suspendarea procedurilor pentru cele doua programe este provizorie. "Datorita procedurilor interne ale CE poate dura intre trei zile si o saptamana pana se clarifica toate aspectele cerute de CE. Observatiile CE nu presupun obiectii majore si nu este o intrerupere a negocierilor. Cuvantul intrerupere are o duritate birocratica, dar trebuie clarificate detaliile", a preciuat Bugas.

Secretarul de stat din Finante, Bogdan Dragoi, a declarat ca, miercuri, autoritatile romane si CE au cazut de acord asupra CSNR, urmand sa fie trimis spre aprobare la CE. Conform lui Dragoi, programele oprationale nu pot fi aprobate de catre CE decat dupa ce va fi aprobat CSNR.

Conform unor informatii aparute in presa centrala de miercuri, Giorgio Ficarelli, consilier la Reprezentanta Comisiei Europene, a declarat, marti, ca trei din cele sapte programe oprationale ale Romaniei au fost suspendate de catre Comisia Europeana. Potrivit lui Ficarelli, cele trei programe erau cele de transport, competitivitate si dezvoltare regionala.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...