Orban: Termenul pentru corectii la POSDRU, "extrem de limitat"

Marti, 29 Mai 2012, ora 16:32
1797 citiri
Orban: Termenul pentru corectii la POSDRU, "extrem de limitat"

Masurile de corectie pentru buna functionare a absorbtiei pe POSDRU trebuie aplicate intr-un termen "extrem de limitat", de doar cateva luni, a declarat marti, la Bruxelles, ministrul MAEur, Leonard Orban.

Masurile au fost deja discutate, dar ele trebuie definitivate impreuna cu CE.

"Sunt mai multe masuri, s-a discutat la nivelul guvernului, saptamana trecuta, un plan de actiune cu masuri foarte concrete, care vor trebui luate pe diferite zone. Desigur, acest plan de actiune va fi completat in momentul in care vom avea un feedback de la Comisia Europeana si, desigur, il vom definitiva acest plan impreuna cu CE", a declarat Leonard Orban.

Masurile vizeaza modul de evaluare a proiectelor, controlul in amanuntime a proiectelor, "inclusiv o modificare a procentului care incadreaza proiectele cu risc de probleme, de iregularitati", precum si lucruri legate de siguranta sistemelor informatice, a explicat Leonard Orban.

Totodata, o masura prevede verificarea tuturor proiectelor care sunt in desfasurare.

"Sigur ca acest lucru nu se poate intampla imediat, e nevoie de un timp important, dar se va incepe cu proiectele unde sunt prezentate de catre beneficiari cereri de rambursare si acesta vor fi verificate. Si nu in ultimul rand vor fi chestiuni ce vor fi legate de asa-numita rezonabilitate a costurilor, ce tine de eligibilitatea diferitelor cheltuieli, in special a cheltuielilor cu salarii pe acest program si desigur vor fi adoptate noi reguli de eligibilitate. Dar toate aceste chestiuni le vom definitiva in dialogul cu CE, vom avea un plan de actiune si, foarte probabil, un termen extrem de limitat, de cateva luni, in care va trebui sa operanm modificarile necesare", a mai declarat ministrul afacerilor europene.

Comisia Europeana a intrerupt, in luna februarie, platile pe POSDRU dupa ce Autoritatea romana de audit a identificat, in Raportul anual de control 2011, unele deficiente majore ale sistemului de management si control al programului, deficiente care nu au fost corectate. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.

Executivul european a decis, in aprilie, reluarea platilor, cu aplicarea unei corectii de 10%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#corectii POSDRU Orban, #POSDRU Orban, #Orban termen corectii, #Orban fonduri europene , #Programe fonduri europene