Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul are doua luni sa convinga CE sa nu taie fondurile POSDRU

Guvernul are doua luni sa convinga CE sa nu taie fondurile POSDRU


Guvernul a aprobat un memorandum care contine masuri pentru remedierea situatiei privind programele POSDRU, in cazul carora finantarea ar putea fi suspendata de Comisia Europeana.

Romania risca sa piarda pana la 100 milioane de euro in 2012 si 1,1 miliarde euro in 2013, daca nu remediaza eficientele constatate de Comisia Europeana (CE) in cadrul Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Conform ministrului muncii, Mariana Campeanu, in perioada 2010-2011 s-au inregistrat peste 1.700 de cereri de rambursare in valoarea de peste 800 milioane de lei, care au fost platite de la bugetul de stat, dar nu au fost transmise catre CE pentru rambursare.

"Intr-un interval de doua luni, pana la luarea deciziei finale, trebuie sa incercam sa remediem aceste deficiente si sa speram ca aceasta suspendare sa nu fie acordata. Am acceptat concluziile peioadei de audit, ne-am insusit si corectia financiara care ne va fi aplicata asupra cheltuielilor care au fost deja rambursate, corectie de 25%", a declarat Campeanu.

Probleme constatate in cadrul proiectelor din cadrul POSDRU

Printre problemele de management care s-au constatat in cadrul proiectelor aflate in POSDRU s-au aflat:

- numarul mic de documente justificative pentru proiectele care doreau finantare;

- proiecte cu bugete nejustificate;

- salarii disproportionate;

- achizitii nejustificate;

- regulile nationale de eligibilitate ambigue;

- incalcarea prevederilor legate de buna gestiune financiara;

- crearea unui numar excesiv de posturi pentru resurse umane, disproportionat cu activitatile depuse;

- numarul mare de cereri de rambursare, care au fost suportate din bani publici, fara a mai fi transmise catre Comisia Europeana.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2201 ori