CE nu va suspenda, momentan, platile pe Programul Operational pentru Pescuit

Marti, 22 Mai 2012, ora 16:43
2367 citiri
CE nu va suspenda, momentan, platile pe Programul Operational pentru Pescuit

Dorinta Comisiei Europene (CE) este de a evita suspendarea platilor pe Programul Operational pentru Pescuit (POP), daca autoritatile romane iau masurile necesare, a declarat comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

"La ora actuala nu exista o suspendare a platilor pe Programul Operational pentru Pescuit, ci un program pe care autoritatile romane trebuie sa il puna in aplicare in urmatoarele saptamani, mai ales in ceea ce priveste proiectele pe care s-au facut anumite plati incorecte. De asemenea, vor trebui recuperati banii care au fost gresit platiti pe aceste proiecte si vor trebui luate masuri pentru intarirea eficientei controalelor pentru a evita ca in viitor sa se mai intample astfel de situatii la scara larga", a spus comisarul european.

In opinia lui Dacian Ciolos, CE spera ca aceasta decizie de suspendare a platilor sa fie evitata deoarece a transmis in mai multe randuri masurile pe care ar trebui sa le ia autoritatile romane. "M-am asigurat din discutiile avute cu ministrul Agriculturii ca astfel de situatii vor fi evitate", a adaugat comisarul european.

Romania va prezenta CE masurile pentru imbunatatirea activitatii AM-POP

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a declarat, saptamana trecuta, ca in cel mult doua saptamani vor fi prezentate Comisiei Europene masurile care vor fi luate pentru a corecta situatia inregistrata la Autoritatea de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit (AM-POP).

"Comisia Europeana ne-a trimis o scrisoare extrem de critica, iar noi vom relua punct cu punct aceste critici din raportul de audit. Vrem sa le rezolvam, sa mergem la Autoritatea de Audit sa recunoasca ceea ce am facut, iar pe urma la Bruxelles si sa ne dea drumul la bani. Desi fondurile pe pescuit nu sunt multe, 230 de milioane de euro, comparativ cu cele opt miliarde de euro venite pe dezvoltare rurala, pentru sector sunt foarte importante. Nu cred ca intr-o perioada de criza isi poate permite cineva sa blocheze orice sursa de finantare externa", a precizat Irimescu.

Acesta a subliniat ca platile solicitate de beneficiari prin POP sunt platite din bugetul de stat, dar banii nu sunt returnati de la Comisia Europeana din cauza deficientelor.

Potrivit scrisorii transmise de CE, Romania inregistreaza erori si nereguli in procesul de selectie a proiectelor depuse, dar si deficiente in separarea functiilor si atributiilor din cadrul Autoritatii de Management.

Platile prin Programul Operational pentru Pescuit sunt intrerupte incepand cu 13 ianuarie 2012, pentru o perioada de 6 luni, Romania riscand sa intre in suspendare de plati pe acest program, daca deficientele nu vor fi corectate pana pe 13 iulie 2012. Intr-o eventuala a treia faza ar urma sa fie impuse si penalitati statului roman.

In prezent, prin Programul Operational pentru Pescuit au fost efectuate plati catre beneficiari de la bugetul de stat de 60 de milioane de euro, suma care nu a fost inca rambursata de la bugetul UE.

Ministrul Agriculturii a cerut demisia conducerii AM-POP, respectiv a directorului general Cristian Apostol si directorului adjunct, Marisanda Paraianu, activitatea la AM-POP fiind in sarcina consilierilor si a secretarului de stat implicat direct in remedierea deficientelor.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#plati Program Operational Pescuit, #CE plati Program Pescuit, #Romania masuri Program Pescuit , #Programe fonduri europene