Ce inseamna "deblocare" la POSDRU: Nimeni nu stie cand se vor primi proiecte noi

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 07:01
3477 citiri
Ce inseamna "deblocare" la POSDRU: Nimeni nu stie cand se vor primi proiecte noi

Autoritatile au anuntat cu aplomb deblocarea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si reluarea platilor catre beneficiari. Totusi, o simpla solicitare de presa din partea Business24 evidentiaza haosul de la Autoritatea de Management POSRDU: nimeni nu stie si cand se vor putea depune dosare pentru accesarea finantarii prin acest program.

Odata cu deblocarea platilor de la Comisia Europeana, autoritatile s-au angajat sa plateasca in martie toate sumele restante, pentru cererile depuse in decembrie 2012.

"Vin banii pe baza deconturilor trimise in decembrie. Autoritatea de Management poate trimite catre Comisia Europeana orice alta cerere de rambursare deja verificata. Si sunt pana in luna martie cereri de rambursare de la beneficiari in valoare de 300 milioane de euro. Obligatia noastra este sa platim la zi toate documentele platite de beneficiari, indiferent cand ne trimite Comisia Europeana banii, in ordinea in care au fost depuse cererile", a declarat recent, pentru Business24, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

AM POSDRU: "Inca nu s-a comunicat o estimare de timp"

Totusi, in prezent, nu se pot depune dosare de finantare pentru nici una dintre axele acestui program. Ba mai mult, nu exista nici un fel de informatii cu privire la data de la care beneficarii pot depune cereri de finantare.

"In momentul de fata nu s-a stabilit foarte clar, urmeaza sa se dea un comunicat pe site-ul nostru. Se va afisa acolo calendarul orientativ unde vor fi anuntate axele si pentru ce domenii majore se poate aplica. Inca nu s-a comunicat o estimare de timp, asteptam sa ni se comunice ca sa dam informatia mai departe", a spus un reprezentant AM POSDRU, la solicitarea Business24.

Rata de absorbtie pe POSDRU: 11,81%

Comisia Europeana a suspendat Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane la inceputul lunii august 2012, ca urmare a deficientelor identificate de partea comunitara pentru perioada 2009 - 2011.

Autoritatile europene au aplicat Romaniei corectii si sanctiuni de 25%, care s-au ridicat la 75 milioane de euro. In luna februarie CE a decis reluarea platilor catre Romania. Pe 20 februarie ministrul Fondurilor Europene anunta ca autoritatile au primit prima transa de bani de la CE pe acest program in valoare de 141,5 milioane de euro.

Incasarea luna trecuta de la Comisia Europeana a primei sume dupa august 2012 a majorat fondurile UE atrase de Romania pe POSDRU de la 268,8 milioane de euro la 410,4 milioane de euro, crescand rata de absorbtie pe program de la 7,73% la aproape 12%.

Potrivit MFE, reluarea platilor a permis achitarea a peste 330 de milioane de lei in contul a peste 800 de beneficiari POS DRU. Pe acest program operational se aflau in derulare aproape 2.500 de contracte de finantare.

POSDRU finanteaza implementarea de programe si noi servicii de sprijin pentru demararea unei afaceri, dezvoltarea culturii antreprenoriale, a abilitatilor manageriale moderne sau instruirea angajatilor in vederea adaptabilitatii la tehnologii avansate.

Programul este destinat scolilor si universitatilor, furnizorilor de acreditare profesionala, camerelor de comert, sindicatelor si IMM-urilor. In anul 2013 beneficiarii au la dispozitie peste 6,7 milioane de euro. Suma alocata de UE in acest exercitiu financiar pe acest program operational este de 3,4 miliarde de euro.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#fonduri europene 2013, #POSDRU plati 2013, #POSDRU bani beneficiari, #POSDRU cereri finantare , #Programe fonduri europene