Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Folosesti fonduri UE? Nu vei mai fi obligat sa respecti procedura actuala de achizitii

Procedura de achizitii pentru beneficiarii de fonduri UE din privat, eliminata

Procedura de achizitii pentru beneficiarii de fonduri UE din privat, eliminata


Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat pe site proiectul de ordin pentru abrogarea procedurii de achizitii pentru beneficiarii de fonduri UE din mediul privat, opiniile fiind asteptate pana pe 31 iulie.

Potrivit unui comunicat de presa al MFE, proiectul abroga Ordinul 1050 din 29 octombrie 2012 privind aprobarea procedurii de atribuire aplicabile beneficiarilor privati de proiecte finantate din instrumente structurale, obiectivul "Convergenta".

"Vom elimina procedura de achizitii pe care beneficiarii din mediul privat sunt obligati sa o deruleze in prezent. Aceasta este o actiune logica pentru ca acesti beneficiari co-finanteaza proiectele din resurse proprii si, din acest motiv, sunt interesati sa utilizeze eficient banii.

In plus, beneficiarii din mediul privat nu au experienta in derularea de proceduri de achizitii, ceea ce inseamna ca aceasta obligativitate duce la intarzieri sau chiar blocaje in implementarea proiectelor", a afirmat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, citat in comunicat.

Potrivit proiectului de ordin, daca valoarea estimata a achizitiei nu depaseste pragurile valorice prevazute de art. 19 din OUG 34/2006, beneficiarul achizitioneaza direct produse, servicii sau lucrari.

Daca valoarea estimata a achizitiei depaseste pragurile valorice prevazute de art. 19 din OUG 34/2006, atunci beneficiarii privati vor aplica procedura simplificata.

Aceasta presupune ca in cazul contractelor de furnizare de servicii beneficiarii privati sa aplice procedura simplificata fara sa existe o limita valorica superioara de la care sa se aplice dispozitiile OUG 34/2006, iar in cazul contractelor de servicii si lucrari beneficiarii privati sa aplice procedura simplificata daca nu indeplinesc cumulativ conditiile de la art. 9 lit. c si c1 din actul normativ mentionat.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1572 ori