Videanu admite, intr-o scrisoare catre CE, ca este in conflict de interese in legatura cu Marmosim

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 14:03
1832 citiri
Videanu admite, intr-o scrisoare catre CE, ca este in conflict de interese in legatura cu Marmosim

Adriean Videanu a cerut, intr-o scrisoare trimisa CE, opinia comisarului european pentru dezvoltare regionala despre intentia firmei Marmosim, al carei proprietar este, de a lua fonduri UE printr-un program operational la care Ministerul Economiei este autoritate de management, relateaza NewsIn.

Scrisoarea, obtinuta de NewsIn, este trimisa de Videanu comisarului european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, iar in text ministrul admite indirect ca este in conflict de interese, potrivit legislatiei romane, care stipuleaza ca functia de membru al Guvernului este incompatibila, printre altele, cu "calitatea de membru al unui grup de interes economic".

Astfel, potrivit scrisorii, compania Marmosim - unde ministrul sustine ca este actionar majoritar "in calitate de persoana particulara" - are intentia de a depune un proiect pentru obtinerea de fonduri structurale prin programul operational sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS-CCE).

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri actioneaza in calitate de autoritate de management pentru Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", iar Marmosim, firma lui Videanu, este cel mai mare producator de roci ornamentale din Romania.

"Dat fiind ca doresc neaparat sa evit probleme de orice natura, as aprecia daca ati putea sa va exprimati opinia asupra acestei chestiuni, in conditiile in care ar putea avea conotatii delicate", se spune in scrisoarea trmisa comisarului european de catre ministrul Videanu.

Scrisoarea este trimisa de Videanu in calitate de ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si poarta antetul Guvernului Romaniei.

Potrivit legislatiei romanesti (Legea 161/2003, actualizata), prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative, se arata in lege.

Persoana care exercita functia de membru al Guvernului este obligata sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu ia sau sa nu participe la luarea unei decizii in exercitarea functiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de gradul I, in caz contrar actele administrative emise sau actele juridice incheiate fiind lovite de nulitate absoluta. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#CE, # fonduri, # scrisoare, # Videanu , #Fonduri structurale