Orban: Putin probabil sa se ajunga la un acord pe bugetul UE

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 11:57
2079 citiri
Orban: Putin probabil sa se ajunga la un acord pe bugetul UE

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat ca este putin probabil sa se ajunga la un acord privind bugetul UE in perioada 2014-2020 la Consiliul European de saptamana aceasta, asa cum arata pozitiile din acest moment.

"Propunerea Comisiei Europene este ca anvelopa totala, deci dimensiunea totala a acestui buget sa fie peste o mie de miliarde, mai precis 1.033 de miliarde de euro, iar luptele in jurul acestui buget sunt extrem, extrem de dure, pozitiile statelor membre sunt din ce in ce mai radicale si nu va fi deloc simplu sa se ajunga la un acord la reuniunea extraordinara a Consiliului European, chiar daca este prevazut ca dezbaterile sa dureze mai mult de doua zile, chiar tot weekendul este dedicat acestor discutii, dar ramane de vazut daca va putea sau nu sa se ajunga la un acord. Asa cum arata pozitiile in momentul de fata, e putin probabil", a afirmat duminica, la Digi24, ministrul MAEur.

Leonard Orban a precizat ca din primele calcule facute Romania va fi sigur afectata de ultima propunere privind bugetul, cea a presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, care, pentru prima data stabileste o legatura intre rata de absorbtie pentru 2007-2001 si alocarile pentru viitorul buget.

O legatura cu gradul de absorbtie 2007-2011 afecteaza Romania, Bulgaria si Italia

"Propunerea a fost facuta in cursul noptii de miercuri de catre echipa presedintelui Consiliului European, domnul Van Rompuy, si pentru prima data este stabilita o legatura intre rata de absorbitie pentru perioada 2007 - 2011, deci e foarte important, pentru ca la finalul anului 2011 rata de absorbtie pe zona de coeziune era de aproximativ 5,5%, si alocarile viitoare.

Prin aceasta legatura, arbitrar stabilita, si care practic ar afecta numai Romania, din calculele noastre Romania sigur va fi afectata, posibil Bulgaria si Italia, dar nu este foarte clar. Dar Romania sigur va fi afectata in aceasta chestiune si, practic, Romania ar avea ca si alocari considerabil reduse fata de propunerea Comisiei Europene", a declarat ministrul.

"Noi avem doua lucruri principale: pe de o parte, politica de coeziune, pe de alta parte, politica agricola comuna. Si aici reducerea platilor directe, a nivelului platilor directe, fata de propunerea Comisiei Europene este pentru noi inacceptabila.

Noi, din punctul de vedere al propunerii presedintelui Van Rompuy avem doua chestiuni pe care nu le putem accepta sub nicio forma: reducerea pe partea de coeziune, datorata ratei de absorbtie pe perioada 2007 - 2011, si reducerea platilor directe comparativ cu ceea ce propusese Comisia Europeana", a mai spus Orban.

De ce vrea Romania mai multi bani?

Intrebat de ce se lupta Romania pentru mai multi bani in conditiile in care nu a reusit sa-i cheltuie pe cei din alocarea actuala, ministrul a spus ca acesti bani sunt importanti pentru dezvoltarea tarii.

"Cum sa nu ne batem pentru mai multi bani? Intrebarea mea e retorica. Nu de asta suntem in aceasta pozitie, sa incercam sa obtinem cat mai multi bani pentru partea romana, pentru autoritatile romane, pentru dezvoltarea tarii, pentru fiecare cetatean? Pentru ca, pana la urma, asta ii ajuta pe toti cetatenii Romaniei. Rata de absorbitie este un indicator dinamic, sufera modificari", a explicat ministrul MAEur.

Oficialul a mai precizat ca tinta pe ceea ce ti-au propus-o autoritatile romane la capitolul absorbtie a fost afectata de presuspendarile unor programe operationale si de intreruperile de plati pe principalele cinci programe operationale, fapt care a blocat rata de absorbtie la 10%, fata de obiectivul de 20% pentru anul in curs.

"Banii din viitoarea perioada de programare, 2014 - 2020 vor fi utilizati pana in 2022. Este evident ca rata de absorbtie se va imbunatati, este evident ca vom invata din lectiile, deja am invatat din lectiile mai dure pe care le-am avut si ca lucrurile vor sta altfel. In mod cert e normal sa incerci sa obtii cat mai mult, pentru ca, pana la urma pentru ca pana la urma vei reusi totusi sa cheltui semnificativ mai mult decat acum", a subliniat Leonard Orban.

Consiliul European dedicat bugetului 2014-2020 este programat pentru 22 si 23 noiembrie, dar liderii europeni sunt pregatiti pentru prelungirea negocierilor si sambata si chiar duminica.

Pana in prezent au fost facute doua propuneri de buget, una de catre Presedintia cipriota, alta de catre Herman Van Rompuy. Ambele sunt respinse atat de beneficiarii fondurilor europene, printre care si Romania, cat si de statele net contributoare, precum Germania, Franta sau Marea Britanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#Orban absorbtie fonduri europene, #Orban declaratii buget UE Romania, #Orban Romania bani europeni, #Orban Consiliu European , #Fonduri structurale