Noii membrii UE au absorbit intre 2004-2006 sub 10% din fondurile structurale pentru cresterea competitivitatii

Joi, 08 Februarie 2007, ora 14:00
1209 citiri

Statele care au intrat in Uniunea Europeana in mai 2004 au absorbit pana la sfarsitul anului 2006 sub 10 la suta din fondurile structurale alocate pentru cresterea competitivitatii, a declarat joi, pentru Rompres, Dorina Muntean, consilier al Autoritatii de Management pentru programul operational sectorial de crestere a competitivitatii, din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Ea a precizat ca acest procentaj se refera la platile efectuate pentru proiecte in perioada 2004-2006, in timp ce la valoarea contractata gradul de absorbtie este mai mare, dar se situeaza oricum sub 40 la suta.

Romania se pregateste sa absoarba fonduri structurale UE pentru cresterea competitivitatii, in perioada 2007-2013, in valoare totala de 2,554 miliarde euro, programul avand ca axe prioritare dezvoltarea unui sistem inovativ de productie (31 la suta din totalul fondurilor), cercetare-dezvoltare si inovare (21 la suta), IT&comunicatii (15 la suta), eficienta energetica (25 la suta), promovarea Romaniei ca destinatie turistica (cinci la suta), asistenta tehnica (trei la suta).

Muntean a apreciat ca gradul de absorbtie cel mai mare va fi la proiectele pentru IMM-uri si a adaugat ca statele care au intrat in UE in 2004 au absorbit cele mai mari sume la proiectele pentru investitii productive (prima axa prioritara a programului).

Guvernul Romaniei a aprobat miercuri programul operational sectorial pentru cresterea competitivitatii economice, documentul fiind transmis la Bruxelles. Negocierile asupra acestui program cu Comisia Europeana nu pot depasi mai mult de patru luni.

Autoritatile romane au mai avut negocieri informale cu reprezentantii CE asupra programului, deoarece Romania nu era inca stat membru UE.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...