Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fonduri europene: Romania a evitat dezangajarea sau pierderea banilor in primul exercitiu financiar

Fonduri europene: Romania a evitat dezangajarea sau pierderea banilor in primul exercitiu financiar


Autoritatile de Management ale programelor operationale vor finaliza, in acest an, contractarea fondurilor structurale si de coeziune alocate Romaniei pentru actuala perioada de programare, iar faptul ca nivelul de contractare a fondurilor UE era de 93% la data de 31 decembrie 2013 nu duce la pierderea niciunui euro din fondurile structurale si de coeziune alocate Romaniei, informeaza un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

"Mult mai important, in 2013, Romania a evitat riscul de dezangajare automata a fondurilor structurale si de coeziune alocate de UE, datorita adoptarii regulii 'N+3' pentru alocarile aferente anilor 2011 si 2012 si in acelasi timp datorita masurilor implementate de Guvernul Romaniei pentru accelerarea absorbtiei. Aplicarea regulii 'N+3' pentru anii 2011 si 2012 inseamna ca Romania va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 pana la data de 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru anul 2012 pana la data de 31 decembrie 2015. Subliniem ca termenul final pentru cheltuirea fondurilor europene alocate in actuala perioada de programare a ramas neschimbat: suma alocata Romaniei pentru actuala perioada de programare trebuie cheltuita pana la data de 31 decembrie 2015", arata MFE.

Rata de absorbtie a atins 33,47% la finalul anului

Ministerul reaminteste ca rata de absorbtie curenta a ajuns la 33,47% la sfarsitul anului 2013, de patru ori mai mare decat la inceputul lunii mai 2012, aceasta crestere datorandu-se in primul rand reluarii platilor de catre Comisia Europeana catre Romania in cadrul a patru programe operationale blocate din cauza problemelor inregistrate in implementare in perioada 2009-2011.

"Mai precis, in februarie 2013, Comisia a reluat platile catre Romania pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, in aprilie 2013 a fost deblocat Programul Operational Regional, in iunie 2013 Comisia Europeana a reluat platile catre Romania pentru Programul Operational Sectorial Transport, iar in octombrie 2013 a fost ridicata pre-suspendarea Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice", arata MFE.

Acesta aminteste ca beneficiarii de fonduri UE au fost scutiti de la plata penalitatilor, dobanzilor penalizatoare si accesoriilor percepute de stat pentru obligatiile fiscale neplatite la timp daca autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene nu le-au achitat sumele pe care aveau dreptul sa le incaseze dupa expirarea termenelor prevazute in contractele de finantare.

De asemenea, au fost eliminate constrangerile artificiale impuse pentru achizitiile efectuate de beneficiarii din mediul privat in cadrul proiectelor implementate din fonduri europene.

"In trecut, beneficiarii din mediul privat erau obligati sa deruleze proceduri similare cu cele impuse institutiilor de stat. In prezent, acestia trebuie sa respecte o procedura simplificata: pentru achizitia de bunuri de peste 30.000 de euro, de servicii cu o valoare cuprinsa in intervalul 30.000-200.000 de euro, respectiv de lucrari cu o valoare cuprinsa in intervalul 100.000-5.000.000 de euro, beneficiarii din mediul privat trebuie sa publice un anunt intr-o sectiune a site-ului Ministerului Fondurilor Europene. Beneficiarii aleg oferta pe care o considera cea mai competitiva si isi argumenteaza alegerea prin intocmirea unei note justificative", arata MFE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 3781 ori