Investitorii in turism primesc de 186 de milioane de euro, bani europeni

Luni, 16 Aprilie 2012, ora 17:02
2011 citiri
Investitorii in turism primesc de 186 de milioane de euro, bani europeni

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit pune la dispozitia celor interesati sa investeasca in constructia pensiunilor si dezvoltarii activitatilor agroturistice circa 186,5 milioane de euro, in perioada 17 aprilie - 16 mai 2012.

Potrivit datelor publicate pe site-ul APDRP, in perioada mentionata, se deschide a saptea sesiune pentru depunerea proiectelor finantate din bani europeni care se incadreaza in masura 313 'Incurajarea activitatilor turistice' din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013.

Potrivit Ghidului solicitantului, in cazul pensiunilor agroturistice, procentul public nerambursabil este de 85% din totalul cheltuielilor eligibile, plafonul maxim al finantarii unui proiect fiind de 100.000 euro.

Tot de un procent public nerambursabil de 85% din totalul cheltuielilor eligibile beneficiaza si proiectele de investitii ce vizeaza activitatile recreationale intr-o limita maxima de finantare de 200.000 euro.

In ceea ce priveste cheltuielile de promovare aferente dezvoltarii si marketingului serviciilor turistice rurale, costurile eligibile trebuie sa se incadreze in limita a 10.000 euro, iar in vederea crearii de site-uri web, in limita a 5.500 euro.

APDRP precizeaza ca in cazul pensiunilor agroturistice (constructie noua) solicitantul trebuie sa aiba domiciliul, in momentul cererii sprijinului financiar, in locul unde realizeaza investitia respectiva, iar la momentul finalizarii, beneficiarul trebuie sa domicilieze permanent in acel loc in care s-a infiintat pensiunea agroturistica, fie in aceeasi cladire, fie in cladire independenta.

O investitie intr-o pensiune agroturistica poate imbina activitatile agricole cu serviciile turistice in interiorul unei gospodarii agricole sau ferme, astfel incat sa aduca venituri suplimentare.

Fonduri nerambursabile in valoare de 544,222 milioane de euro, disponibile pana in 2013

Potrivit APDRP, pentru dezvoltarea activitatilor turistice sunt disponibile din fonduri publice, pana in 2013, fonduri nerambursabile in valoare de 544,222 milioane de euro, din care 9,5 milioane euro reprezinta alocarea financiara aferenta schemei de garantare pentru IMM-uri. Contributia Guvernului Romaniei este de 20%, iar cea a Uniunii Europene de 80%.

APDRP precizeaza ca fondurile nerambursabile se pot epuiza inainte de 2013, avand in vedere ca exista un interes foarte mare pentru acest tip de investitii.

Incurajarea activitatilor turistice are ca obiectiv general dezvoltarea activitatilor turistice in zonele rurale pentru cresterea numarului de locuri de munca si a veniturilor alternative, precum si pentru cresterea atractivitatii spatiului rural.

Obiectivele specifice masurii 313 vizeaza crearea si mentinerea locurilor de munca prin activitati de turism cu o alocare financiara pe sesiunea din aprilie de 111,266 milioane de euro, cresterea valorii adaugate in activitati de turism (57,58 milioane de euro), crearea, imbunatatirea si diversificarea infrastructurii si serviciilor turistice (6,945 milioane de euro) si cresterea numarului de turisti si a duratei vizitelor (10,71 milioane de euro).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fonduri europene turism, #activitati turistice fonduri europene, #bani UE turism , #Fonduri structurale turism