SAPARD - fondurile aferente anilor 2000 si 2001 (peste 300 mil. Euro) trebuie absorbite pana la 31 decembrie 2003

Luni, 04 Martie 2002, ora 00:00
1158 citiri

Ghidurile utilizatorilor SAPARD vor fi lansate oficial in martie 2002 si vor cuprinde toate informatiile necesare elaborarii proiectelor de investitii pentru care se vor solicita fonduri nerambursabile, a declarat presei Valeriu Steri Ghidurile utilizatorilor SAPARD vor fi lansate oficial in martie 2002 si vor cuprinde toate informatiile necesare elaborarii proiectelor de investitii pentru care se vor solicita fonduri nerambursabile, a declarat presei Valeriu Steriu, secretar de stat pe probleme de integrare europeana in Ministerul Agriculturii .

Informatiile vor fi disponibile pe Internet, dar si la Directiile Generale pentru Agricultura si Alimentatie. Oficialul de la Agricultura a spus ca, potrivit semnalelor primite de la comisarii europeni, acreditarea Agentiei Sapard se va face in primul semestru al anului 2002, iar dupa aceea fondurile vor deveni operationale.

Ultima misiune a Comisiei de Monitorizare, care va decide probabil si data acreditarii Agentiei Sapard, va fi in luna aprilie, cind oficialii europeni vor verifica foarte sever partea de logistica si gradul de cunostinte despre program al celor aproximativ 250 de salariati ai birourilor SAPARD din teritoriu.

Proiectele care vor fi acceptate la finantare in prima etapa vor viza investitiile in:
# dezvoltarea Infrastructurii rurale: alimentarea cu Apa la sate, amenajarea Drumurilor etc. si in
# sectorul de Procesare: aparitia si modernizarea de noi abatoare, mori, brutarii, fabrici de lapte.

"Acestea au fost tipurile de proiecte prioritare sugerate de noi si acceptate de CE, pentru ca pot absorbi sume mari de bani", a spus Steriu.
Romania se va afla in fata unei mari provocari, ca pina la 31 decembrie 2003 sa cheltuiasca fondurile SAPARD aferente anilor 2000 si 2001, in valoare de peste 300 de milioane de euro.

Oficialii Ministerului Agriculturii spera ca la inceputul anului 2003 sa fie demarata si componenta programului SAPARD destinata:
# Investitiilor in Exploatatii Agricole, care va sprijini efectiv producatorii agricoli.

"Credem ca a fost o decizie buna sa lasam pentru anii urmatori aceasta componenta, pentru ca in momentul de fata am fi avut de-a face cu un numar foarte mare de proiecte, pe fondul unei agriculturi foarte fragmentate", a explicat Valeriu Steriu, sugerand astfel ca vor avea acces la fondurile europene mai curind proprietarii si concesionarii marilor exploatatii agricole decit micii fermieri.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...