Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

SAPARD - fondurile aferente anilor 2000 si 2001 (peste 300 mil. Euro) trebuie absorbite pana la 31 decembrie 2003

SAPARD - fondurile aferente anilor 2000 si 2001 (peste 300 mil. Euro) trebuie absorbite pana la 31 decembrie 2003
Ghidurile utilizatorilor SAPARD vor fi lansate oficial in martie 2002 si vor cuprinde toate informatiile necesare elaborarii proiectelor de investitii pentru care se vor solicita fonduri nerambursabile, a declarat presei Valeriu Steri Ghidurile utilizatorilor SAPARD vor fi lansate oficial in martie 2002 si vor cuprinde toate informatiile necesare elaborarii proiectelor de investitii pentru care se vor solicita fonduri nerambursabile, a declarat presei Valeriu Steriu, secretar de stat pe probleme de integrare europeana in Ministerul Agriculturii .

Informatiile vor fi disponibile pe Internet, dar si la Directiile Generale pentru Agricultura si Alimentatie. Oficialul de la Agricultura a spus ca, potrivit semnalelor primite de la comisarii europeni, acreditarea Agentiei Sapard se va face in primul semestru al anului 2002, iar dupa aceea fondurile vor deveni operationale.

Ultima misiune a Comisiei de Monitorizare, care va decide probabil si data acreditarii Agentiei Sapard, va fi in luna aprilie, cind oficialii europeni vor verifica foarte sever partea de logistica si gradul de cunostinte despre program al celor aproximativ 250 de salariati ai birourilor SAPARD din teritoriu.

Proiectele care vor fi acceptate la finantare in prima etapa vor viza investitiile in:
# dezvoltarea Infrastructurii rurale: alimentarea cu Apa la sate, amenajarea Drumurilor etc. si in
# sectorul de Procesare: aparitia si modernizarea de noi abatoare, mori, brutarii, fabrici de lapte.

"Acestea au fost tipurile de proiecte prioritare sugerate de noi si acceptate de CE, pentru ca pot absorbi sume mari de bani", a spus Steriu.
Romania se va afla in fata unei mari provocari, ca pina la 31 decembrie 2003 sa cheltuiasca fondurile SAPARD aferente anilor 2000 si 2001, in valoare de peste 300 de milioane de euro.

Oficialii Ministerului Agriculturii spera ca la inceputul anului 2003 sa fie demarata si componenta programului SAPARD destinata:
# Investitiilor in Exploatatii Agricole, care va sprijini efectiv producatorii agricoli.

"Credem ca a fost o decizie buna sa lasam pentru anii urmatori aceasta componenta, pentru ca in momentul de fata am fi avut de-a face cu un numar foarte mare de proiecte, pe fondul unei agriculturi foarte fragmentate", a explicat Valeriu Steriu, sugerand astfel ca vor avea acces la fondurile europene mai curind proprietarii si concesionarii marilor exploatatii agricole decit micii fermieri.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 978 ori