Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Are balta peste din nou. S-au deblocat fondurile europene pentru pescuit

Are balta peste din nou. S-au deblocat fondurile europene pentru pescuit


Comisia Europeana (CE) a deblocat fondurile pentru Programul Operational de Pescuit, stopate in ianuarie 2012 din cauza unor deficiente grave de management si control, urmand sa intre in Romania 50 milioane euro zilele viitoare pentru platile efectuate de la bugetul de stat catre fermieri.

"Ieri (joi, n.r.) am primit de la Comisia Europeana o scrisoare oficiala prin care s-a confirmat faptul ca Programul Operational de Pescuit a fost deblocat. In Romania platile intrerupte in ianuarie 2012 au fost astazi deblocate. Platile au fost intrerupte in 13 ianuarie 2012 din cauza unor deficiente grave in functionarea sistemului de management si control.

Astazi, dupa toate lucrurile care s-au intreprins de catre autoritati, CE apreciaza progresele semnificative facute de autoritatile romane si confirmate de autoritatea de audit si de auditorii europeni si comunica faptul ca va proceda imediat la reluarea platilor din Fondul European de Piscicultura", a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.

Doar 14 milioane de euro absorbiti pana la sfarsitul lui 2011

El a aratat ca din valoarea totala a programului, de 307 milioane euro, Romania a atras pana la 1 ianuarie 2012 doar 14 milioane de euro. In zilele urmatoare vor intra in Romania inca 50 milioane de euro reprezentand plati efectuate de stat de la buget catre fermieri si care nu au fost decontate de CE.

"Sigur ca deficientele inregistrate de PDL au mai cauzat anumite pierderi. In anul 2012, din pacate, au fost dezangajate 22 de milioane de euro din cauza acestor deficiente si din cauza faptului ca ele au fost atat de mari incat n-am putut sa deblocam programul pana in acest moment, este un risc major pe care-l avem si in 2013, sa avem o dezangajare de 10 milioane de euro", a precizat Constantin.

Ministrul a mentionat ca ultimele sesiuni de depuneri de proiecte s-au inchis la 31 mai, inregistrand pe acest program un grad de absorbtie de 24,4%, un grad de contractare de 66,28%, iar cererile care s-au depus pana in prezent cumuleaza un miliard de euro. Astfel, exista o sansa foarte mare ca Romania sa atraga prin programul piscicol toti banii alocati si care nu sunt dezangajati.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 3277 ori