Ministrul Mediului solicita accelerarea ritmului de derulare a lucrarilor pe POS Mediu

Vineri, 30 August 2013, ora 16:55
2007 citiri
Ministrul Mediului solicita accelerarea ritmului de derulare a lucrarilor pe POS Mediu

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, solicita accelerarea ritmului de derulare a lucrarilor pe Programul Operational Sectorial de Mediu, iar ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, sustine ca luna viitoare vor intra in vigoare noi facilitati pentru IMM-urile care acceseaza fondurile europene.

"POS Mediu se desfasoara intr-un ritm foarte alert in ceea ce priveste absorbtia fondurilor. Fac un apel la tot ceea ce inseamna constructori care activeaza in zona mediului, fie ca vorbim de infrastructura apa-canal, fie ca vorbim de infrastructura de deseuri, sa tureze motoarele la maxim deoarece ritmul lucrarilor este foarte lent. Guvernul poate deconta de trei ori mai multi bani decat o face acum", a declarat vineri, la Constanta, ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Aceasta a mai spus ca rata de absorbtie a fondurilor europene pe POS Mediu este de 21%, in conditiile in care timp de patru luni POS Mediu a fost blocat din cauza unui management defectuos.

In acelasi timp, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anuntat ca doreste ca toate autoritatile in domeniu sa verifice cu mai multa atentie firmele care executa lucrari, astfel incat cele care nu-si indeplinesc la timp obligatiile contractuale sa suporte corectii.

"Cei care nu pot performa pe contractele semnate vor fi dati afara. Au venit foarte multi la preturi de dumping si acum multi dintre ei nu-si pot onora obligatiile", a mentionat ministrul Teodorovici.

De asemenea, ministrul Teodorovici a anuntat ca incepand din data de 5 septembrie se vor semna cele peste 4.000 de proiecte pentru IMM-uri declarate castigatoare inca din anul 2010 si ca in perioada imediat urmatoare vor intra in vigoare proceduri simplificate pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene.

"Le vom cere agentilor economici sa faca dovada ca au trimis cerere de oferta la cel putin trei producatori, iar pe site-ul ministerului vom crea o rubrica unde se vor intalni cererea si oferta. Este o simplificare radicala care se va aplica din 15 septembrie", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Cei doi oficiali guvernamentali au participat vineri, la Constanta, la lansarea proiectului "Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata pentru regiunea Constanta-Ilfov", proiectul in valoare de 49.717.619 euro fiind implementat de Regia Autonoma Judeteana de Apa (RAJA) Constanta.

"RAJA Constanta este liderul absorbtiei fondurilor europene pe POS Mediu", a mentionat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

De acest proiect vor beneficia 114.552 de locuitori din Buftea, Corbeanca si Constanta, primele contracte fiind scoase la licitatie saptamana aceasta, potrivit directorului general al RAJA Constanta, Felix Stroe.

"Cel tarziu pana la finele anului, vom finanta procedurile de achizitie, la inceputul anului viitor, vom demara lucrarile, iar pana la finele anului 2014 finalizam contractele", a mentionat directorul Stroe.

Pana in prezent aceasta societate a atras aproape 400 de milioane de euro pentru punerea in practica a unor proiecte de reabilitarea a infrastructurii de apa-canal, cofinantarea asigurata din surse proprii fiind de circa 75 de milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#lucrari POS Mediu, #Rovana Plumb POS mediu, #absorbtie POS Mediu , #Fonduri europene mediu