TOP 5 sfaturi pentru accesarea fondurilor europene in agricultura. Au mai ramas 3,3 miliarde de euro

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 07:10
7913 citiri
TOP 5 sfaturi pentru accesarea fondurilor europene in agricultura. Au mai ramas 3,3 miliarde de euro

Fermierii romani mai au la dispozitie fonduri europene de peste 3,3 miliarde de euro pana la finalul acestui an. Specialistii contactati de Business24 au facut un top al celor mai importante aspecte de care ar trebui sa tina cont un fermier care vrea sa acceseze bani europeni.

Agricultura este sectorul care atrage an de an cele mai multe fonduri europene. Pana in prezent, agricultorii romani au cheltuit 57% din banii pusi la bataie de Comisia Europeana pentru perioada 2007-2013.

Banii europeni pot fi utilizati printre altele si pentru proiecte care tin de instalarea tinerilor fermieri sau infiintarea si functionarea grupurilor de fermieri.

Leonard Orban, fostul ministrul al Afacerilor Europene si Cosmin Dragoi, consultant pe fonduri europene la compania M27 au facut pentru cititorii Business24 un top al celor mai importante aspecte de care ar trebui sa tina cont un fermier care vrea sa acceseze bani europeni:

1. Identificarea oportunitatii

Cosmin Dragoi avertizeaza ca o astfel de finantare implica niste costuri si timpi de asteptare. Echipamentele achizitionate in proiect trebuie sa fie noi, evaluarea dosarului de finantare si contractarea dureaza, si toate acestea se reflecta in costuri ridicate pentru implementarea proiectului.

"Cel ce doreste sa acceseze fonduri europene trebuie sa-si faca acest calcul: merita sa astept perioada de evaluare, timp in care nu produc, si sa platesc echipamente noi, pentru a obtine o anumita suma nerambursabila? Daca acest calcul inclina catre finantarea europeana, atunci putem trece mai departe", subliniaza Cosmin Dragoi.

2. "Sa nu plece la drum fara sa aiba banii de co-finantare"

Urmatoarea grija a agricultorului care vrea bani europeni ar trebui sa fie co-finantare, este sfatul fostului ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban.

In plus, beneficiarul trebuie sa ia in considerare si eventuale costuri neprevazute.

"Trebuie avut in vedere faptul ca nu e suficient sa avem partea de cofinantare si de cheltuieli eligibile. Tinand cont de faptul ca uneori pot aparea intarzieri la plati, trebuie intotdeauna sa existe o suma-tampon, care sa asigure continuitatea implementarii proiectului chiar si cand rambursarile intarzie", spune Dragoi.

3. Secretul succesului: consultantul care se ocupa de dosarul de finantare

"Asigurati-va ca aveti o echipa competenta, fie ea a consultantului extern sau cea formata din angajatii proprii, care sa aiba capacitatea reala de a atrage finantarea dorita si de a implementa proiectul cu success", a subliniat Cosmin Dragoi.

4. Eliminati toate riscurile posibile

"Identificati toate riscurile posibile, si asigurati-va ca le-ati acoperit cat mai bine posibil. Nu e placut ca la jumatatea proiectului, singurul client pe care v-ati bazat intregul plan de afaceri sa se hotarasca ca nu mai vrea sa lucreze cu dvs., si sa va arunce toate proiectiile in aer", este sfatul consultantului M27, Cosmin Dragoi.

Atentie la etapa de implementare

Leonard Orban recomanda benficiarului sa fie atent la implementarea tuturor etapelor pentru derularea proiectului:

"Nu este suficient sa se contracteze o consultanta, sa se desfasoare o colaborare cu o firma de consultanta, dar este nevoie ca beneficiarul fondurilor europene sa vegheze indeaproape toate etapele pentru derularea proiectului. Nu exista aceasta constientizare a faptului ca proiectul trebuie dus pana la capat nu numai pana la atingerea rezultatelor".

Evaluarea rezultatelor, o grija in plus

Potrivit fostului ministru, este foarte important ca obiectivele propuse sa fie indeplinite. Evaluarea adica analizarea rezultatelor utilizarii fondurilor comunitare este foarte serios avuta in vedere de Comisia Europeana.

"Va exista un risc major daca nu se indeplinesc rezultatele propuse in proiectul respectiv sa se ceara partial sau total banii inapoi", a subliniat Leonard Orban.

5. "INCEPETI! Nu e niciun sfat mai bun decat experienta"

"Dupa ce ati trecut prin toate verificarile si evaluarile anterioare depunerii dosarului, faceti-va curaj si aplicati. In cel mai rau caz, castigati experienta, care va va fi utila la urmatoarea aplicare" - Cosmin Dragoi.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fonduri europene agricultura, #sfaturi fonduri europene agricultura, #sfaturi accesare fonduri europene agricultura , #Fonduri agricultura