Statul va infiinta un fond de creditare a agricultorilor care acceseaza fonduri europene

Vineri, 23 Martie 2012, ora 17:12
3237 citiri
Statul va infiinta un fond de creditare a agricultorilor care acceseaza fonduri europene

Statul va infiinta un fond de creditare a beneficiarilor de fonduri europene, care va gestiona un buget de 300 de milioane de lei (aproape 70 de milioane de euro) in acest an, agricultorii urmand astfel sa cofinanteze mai usor proiectele, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.

"In vederea stimularii dezvoltarii investitiilor cu finantare europeana, se constituie la dispozitia Ministerului Agriculturii Fondul de creditare a beneficiarilor Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Fondul se constituie din alocatii aprobate prin bugetul de stat cu aceasta destinatie, la dispozitia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)", se arata in proiectul de act normativ.

Astfel, avand in vedere problemele cu care se confrunta beneficiarii programului in privinta asigurarii cofinantarii investitiilor, Guvernul considera necesara dezvoltarea unui instrument financiar care sa ajute agricultorii. Fondul de creditare este complementar sistemului de garantare a imprumuturilor pentru fermieri.

Fondul va fi alimentat in acest an cu 300 de milioane de lei de la buget. Banii vor fi accesati de catre banci, pe baza unor conventii incheiate cu Ministerul Agriculturii. Bancile selectate vor acorda credite agricultorilor din fond, iar termenele de rambursare si de plata a dobanzilor se stabilesc prin negociere intre beneficiar si banca.

Potrivit proiectului, accesul institutiilor de credit la resursele fondului se va face in baza unei licitatii si a unor criterii de selectie. In conventiile incheiate cu bancile vor fi prevazute sumele repartizate si alocate, nivelul dobanzii pe care institutiile urmeaza sa o plateasca Ministerul Agriculturii, termenele de restituire si conditiile de derulare a imprumutului.

Pentru sumele trase din fond bancile vor plati anual ministerului o dobanda cel putin egala cu randamentul la titluri de stat emise pe o perioada de zece ani. Creditele vor fi acordate agricultorilor pentru maxim zece ani, cu o perioada de gratie cuprinsa intre 1 si 5 ani, stabilita in functie de specificul proiectului de investitii.

Imprumuturile vor fi accesate doar de beneficiarii de fonduri europene care au contracte de finantare nerambursabila incheiate cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Acestia nu trebuie sa se afle in dificultate financiara, iar valoarea creditelor va putea acoperi integral nivelul cheltuielilor eligibile si neeligibile ale proiectului.

Vor putea primi credite cei care au accesat proiecte pe masurile "Modernizarea exploatatiilor agricole", "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi" si "Incurajarea activitatilor turistice".

Imprumuturile pot fi garantate de catre beneficiar prin certificate de depozit, garantii reale pe animale, masini si utilaje agricole, ipoteca asupra cladirilor si terenurilor agricole, plantatiilor sau orice alte garantii agreate de institutiile de credit selectate. Fondurile de garantare pot acorda garantii de pana la 80% din valoarea creditului.

Sumele neutilizate din fond intr-un an vor fi reportate pentru anul urmator. Sumele existente in fond la finele fiecarui an, provenite din rambursari de credite si plati de dobanzi la creditele acordate, se reporteaza, de asemenea, in anul urmator si se utilizeaza pentru acordarea de noi credite.

In cazul in care beneficiarii inregistreaza restante la rambursarea creditelor si la plata dobanzilor, banca va restitui MADR aceste sume din fondurile proprii.

Potrivit reprezentilor MADR, au fost reziliate contracte de finantare incheiate cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) ca urmare, in principal, a lipsei resurselor proprii pentru asigurarea cofinantarii necesare pentru realizarea investitiilor, precum si a accesului redus la credite bancare.

Fondurile alocate pentru Romania prin PNDR in perioada 2007-2013 sunt de 10,09 miliarde de euro, dintre care 8 miliarde de euro bani europeni.

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a anuntat la jumatatea lunii martie ca institutia pe care o conduce va absorbi in primul trimestru un miliard de euro din fonduri europene si are ca tinta pentru acest an atragerea a 2,5 miliarde de euro.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la 15 martie PNDR avea un grad de absorbtie de 40%, totalizand 4,044 miliarde de euro. Valoarea contractata a fost de 4,541 miliarde de euro.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#creditare agricultori, #fonduri europene agricultura , #Fonduri agricultura