Ministrul Agriculturii: Romania trebuie sa cheltuiasca 6 mld. euro din fonduri UE in 2012

Marti, 08 Mai 2012, ora 12:10
4216 citiri
Ministrul Agriculturii: Romania trebuie sa cheltuiasca 6 mld. euro din fonduri UE in 2012

Romania trebuie sa cheltuiasca in anul 2012 aproape sase miliarde de euro din fonduri europene, din care 2,5 miliarde de euro sunt numai pe agricultura, a declarat, marti, noul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.

"In anul 2012, Romania trebuie sa cheltuiasca aproape sase miliarde de euro din fonduri europene pentru a evita riscul de dezangajari, din care 2,5 miliarde de euro sunt numai la Ministerul Agriculturii, respectiv 1,1 miliarde de euro prin APIA si 1,4 miliarde de euro prin APDRP", a precizat Constantin.

Acesta a precizat ca unul dintre obiectivele pe care intentioneaza sa le indeplineasca pana la sfarsitul anului este acela de a finaliza Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.

"Suntem in stare avansata, daca nu chiar aproape de final, cu noul PNDR 2014-2020, pe care sper sa il finalizam pana la sfarsitul anului. Ma gandesc ca impreuna cu specialistii din Romania si cei de la Comisia Europeana sa definim un nou concept pentru dezvoltarea satului romanesc. In satul romanesc s-au investit foarte multi bani in infrastructura, in aductiuni de apa si gaze, dar cetatenii nu-si permit, nu au venituri sa le dea drumul. Trebuie sa ne ocupam de dezvoltarea macroeconomica a satului romanesc", a precizat Constantin.

Irigatiile, o problema presanta

In opinia acestuia, dezvoltarea sectorului de irigatii este un alt domeniu important care ar pune in valoare potentialul agricol al Romaniei.

"Romania are un potential agricol foarte mare si nu este pus in valoare cat ar trebui. Am discutat si cu Leonard Orban (ministrul Afacerilor europene n.r), dar si cu comisarul Ciolos (Dacian Ciolos, comisar european pentru agricultura n.r), posibilitatea de a identifica din fondurile structurale, nu din PNDR sau din FEGA, un program special pentru zona de irigatii prin care sa refacem toata infrastructura care apartine statului. Cred ca exista un studiu al Bancii Mondiale prin care se arata ca aproximativ 800.000 de hectare se pot reabilita cu o suma de 370 de milioane de euro (...). Este important sa dezvoltam infrastructura de transport, de mediu sau de resurse umane, dar daca vrem sa punem accent pe agricultura si vrem sa fim exportatori cred ca trebuie sa avem o prioritate din ceea ce inseamna sectorul de irigatii", a mai spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a preluat marti dimineata mandatul de ministru al Agriculturii de la Stelian Fuia.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#fonduri UE agricultura Romania, #Daniel Constantin fonduri UE, #potential agricol Romania , #Fonduri agricultura