Ministerul Agriculturii: Romania ramane 'imuna' la sistarea subventiilor europene la exportul de carne de pasare

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 15:25
2200 citiri
Ministerul Agriculturii: Romania ramane 'imuna' la sistarea subventiilor europene la exportul de carne de pasare

Romania nu va fi afectata de sistarea subventiilor europene acordate pentru exportul de carne de pasare in tarile terte deoarece industria avicola romaneasca exporta cel mai mult in spatiul comunitar, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

"Sectorul avicol romanesc exporta foarte putin in tarile terte, iar de aceste subventii, mai exact de aceste restituiri la export, profita doar cateva state europene care duc cantitati insemnate in afara spatiului comunitar, mai putin Romania, care si-a orientat exporturile de carne de pasare spre tarile Uniunii Europene. Aceste subventii, care sunt in jur de 200 de euro pe tona de carne de pasare, s-au acordat producatorilor avicoli pentru compensarea diferentei dintre pretul international si pretul european, care este mult mai ridicat", a spus Achim Irimescu.

Sumele platite producatorilor romani, in perioada 1 ianuarie 2011 - 6 noiembrie 2013, pentru exportul de carne de pasare se ridica la 700.000 euro, iar cantitatea exportata in doar cinci tari agreate din afara spatiului comunitar pentru plata acestor subventii a fost de 5.775 tone de carne de pasare.

Irimescu a explicat ca nu pentru toate cantitatile de carne de pasare care pleaca la export in afara spatiului comunitar se primesc subventii europene, ci doar pentru cele agreate, iar pana in prezent au fost Iordania, Liban, Libia, republica Moldova si Irak.

De asemenea, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van, confirma faptul ca producatorii romani nu vor fi afectati de aceasta decizie a UE deoarece exporturile totale de carne de pasare in tarile terte nu au depasit in primele 7 luni din acest an 15% din totalul cantitatii exportate, iar in tarile agreate pentru plata restituirilor la export procentul este mult mai mic.

"In primele sapte luni din acest an s-a exportat o cantitate de 41.462 de tone de carne de pasare, la un pret mediu de 2.112 euro pe tona, iar 34.976 tone, adica peste 84% din cantitatea totala a mers in tarile UE si restul in afara spatiului comunitar, insa in tarile in care se platesc aceste restituiri la export au fost duse cantitati foarte mici, doar cateva sute de tone, iar subventia a fost de 270 de euro pe tona de carcasa si nu pe carnea transata. Consider ca Romania nu va fi afectata de aceasta decizie de sistare a acestor plati, decizie pe care UE s-a angajat sa o ia inca din 2010. Vor fi afectate mai mult tarile puternice care produc mult precum Franta, Marea Britanie, Italia, Spania sau Germania", a subliniat Ilie Van.

Comisia Europeana (CE) si-a mentinut, marti, decizia de a sista subventiile pentru exportul de carne de pasare, dar a propus pentru 22 noiembrie o intalnire cu crescatorii francezi, care sunt printre cei mai afectati de aceasta decizie.

Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, "isi propune organizarea unei intalniri la 22 noiembrie" cu avicultorii francezi, a anuntat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al comisarului, Roger Waite, potrivit AFP.

Acesta a respins insa eventualele sperante intr-o schimbare de pozitie a Bruxellesului, subliniind ca subventiile agricole sub forma restituirilor la export "sunt un instrument de gestionare a pietelor (...) si in niciun caz un ajutor destinat sa sprijine restructurarea unei companii individuale afectate de o problema de competitivitate si de alegeri strategice ale conducatorilor ei, care au fost pusi in tema de mult timp".

Roger Waite a mentionat, intr-o conferinta de presa sustinuta marti, ca "sectorul avicol european are un potential enorm de export si o buna competitivitate" si "functioneaza bine fara restituiri".

Suspendarea acestor ajutoare, decisa din 2010 si impusa progresiv, a determinat "la nivel european o crestere a exporturilor", a mai spus el, apreciind totodata ca "sectorul francez are un potential de viitor".

Responsabilul CE a facut aceste remarci dupa ce, luni, ministrul francez al agriculturii, Stephane Le Foll, s-a angajat sa pledeze la Bruxelles cauza avicultorilor bretoni, care cer reluarea ajutoarelor europene. Oficialul francez si-a luat acest angajament in contextul protestului organizat la Morlaix de salariati ai companiei Tilly-Sabco, care se confrunta cu dificultati.

Conducerea Tilly-Sabco a indicat ca, din cauza sistarii subventiilor europene, este nevoita sa-si inceteze activitatea de export de carne de pasare, in care sunt angajati 300 din cei 340 de salariati ai sai si care reprezinta 90% din cifra sa de afaceri.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#subventii export carne pasare, #fonduri europene carne pasare, #industrie avicola Romania, #crestere pasari Romania , #Fonduri agricultura