Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Irimescu (MADR): Suntem in urma cu procesul de scriere a PNDR

Irimescu (MADR): Suntem in urma cu procesul de scriere a PNDR
Prima varianta a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 ar trebui sa fie gata pana in luna septembrie, desi inca nu a fost finalizata licitatia pentru desemnarea consultantului care va scrie programul, iar procesul este in intarziere, a declarat, Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

"Din pacate, s-a intarziat mult procesul. Licitatia nu a fost finalizata. Au fost doua faze, in prima au ramas trei din cinci ofertanti si cel care a fost desemnat castigator, in cea de a doua, a fost contestat pentru ca a avut un leu datorie, desi stia clar ca nu trebuie sa aiba niciun fel de datorie. Nu conteaza ca e un leu sau un milion de lei.

Am luat o masura ca sa nu blocam sistemul si speram ca in cateva saptamani sa aflam cine este consultantul. De regula, nu este o singura firma, ci sunt consortii, pentru ca una singura nu este capabila sa elaboreze un astfel de program", a spus Achim Irimescu.

In opinia comisarului european pe Agricultura, Dacian Ciolos, investitiile in ferme ar trebui sa beneficieze de fonduri mai consistente, urmata de cea destinata tinerilor fermieri.

"A doua ca finantare, dupa infrastructura, ar fi investitiile in ferme. Noi avem la ora actuala incarcatura cea mai mare la hectar pe tractor, intre 50 si 100 de hectare pe tractor, iar media europeana este de 20 hectare pe tractor. Stam foarte prost, din 183.000 de tractoare, doar 17.000 sunt tractoare noi, iar restul sunt tractoare vechi de peste 30 de ani, modelul U650, facute in Romania", a subliniat Achim Irimescu.

PNDR 2007 - 2013 este instrumentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitiile private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din Romania. Alocarea totala prin PNDR din fonduri europene a fost de opt miliarde de euro pentru perioada 2007 - 2013, iar pe viitoarea programarea circa 7,1 miliarde de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1803 ori