Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fermierii pot depune primele cereri de finantare prin noul PNDR. Ce fonduri sunt alocate

Fermierii pot depune primele cereri de finantare prin noul PNDR. Ce fonduri sunt alocate


Fermierii pot depune de marti primele cereri de finantare prin noul PNDR, prima sesiune de cereri de proiecte pentru perioada 2014-2020 fiind lansata marti.

Acesta sesiune vizeaza modernizarea exploatatiilor agricole, iar fondurile disponibile se ridica la 150 de milioane de euro, conform Mediafax.

Sesiunea este deschisa in perioada 20 mai - 18 iulie, iar spre deosebire de anii anteriori, proiectele se depun exclusiv online.

Aproximativ 35 de milioane de euro din totalul banilor disponibil vor fi destinati fermelor de familie (impartiti in mod egal intre fermele vegetale si cele zootehnice), iar alte 15 milioane de euro sunt alocate pentru indeplinirea standardelor in sectorul zootehnic.

Pentru exploatatiile agricole mari sunt disponibile 100 de milioane de euro

Pentru exploatatiile agricole mari sunt disponibile 100 de milioane de euro. Din acesti bani, fermierii care vor sa faca investitii in sectorul vegetal prin achizitii de utilaje au la dispozitie 40 de milioane de euro, iar pentru constructii-montaj 10 milioane de euro.

Pentru sectorul zootehnic fermierii au la dispozitie pentru achizitii de utilaje 10 milioane de euro, iar pentru constructii-montaj 40 de milioane de euro.

Pentru dezvotarea fermelor de familie, suma maxima eligibila a unui proiect este de 125.000 de euro, iar pentru marile ferme limita urca la 2 milioane de euro pentru un proiect de investitii care presupune lucrari de constructii-montaj si la 1 milion de euro pentru unul care vizeaza achizitia de utilaje si echipamente.

Investitiile din sectorul vegetal vor beneficia de o valoare maxima eligibila de 1 milion de euro pentru un proiect de constructii-montaj si de maxim 700.000 de euro pentru cumpararea de utilaje si echipamente.

Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 beneficiaza de fonduri de 9,6 miliarde de euro, dintre care 8 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si 1,6 miliarde de euro de la bugetul de stat. PNDR 2007-2014 a avut la dispozitie 9,3 miliarde de euro, absorbite pana acum in proportie de 70%, cu un an si jumatate inainte de incheierea finantarilor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2258 ori