Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Constantin: Fondurile alocate sectorului de irigatii vor depasi 371 de milioane de euro in viitorul PNDR

Constantin: Fondurile alocate sectorului de irigatii vor depasi 371 de milioane de euro in viitorul PNDR


Sectorul de irigatii va beneficia, in viitorul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020, de o alocare financiara de peste 371 de milioane de euro, de aproape sase ori mai mare decat cea din actualul program, a declarat joi, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

"In actualul PNDR 2007- 2013, alocarea initiala a fost de 60 de milioane de euro pentru infrastructura secundara de irigatii, iar pentru perioada 2014 - 2020 vom avea peste 371 de milioane de euro. Intentionam sa alocam cate un milion de euro nerambursabil catre cei care s-au asociat in organizatii de utilizatori de apa si care au preluat infrastructura secundara de irigatii, iar in prezent in Romania avem peste 450 de astfel de organizatii.

Am avut in vedere, atunci cand am alocat aceasta suma, ca toate aceste organizatii sa beneficieze de acel milion de euro nerambursabil suta la suta pentru reabilitarea infrastructurii. Eu sper ca in 2014 - 2015 cu aceste fonduri sa putem sa finalizam tot ceea ce inseamna infrastructura secundara in zona de irigatii si sa dam posibilitatea fermierilor sa aiba in final preturi reduse la apa pentru irigatii", a spus Daniel Constantin.

Acesta a precizat ca, in acest fel, va indeplini aceasta prioritate a programului de guvernare pe agricultura si anume reabilitarea sistemului de irigatii.

"In acest fel, ne indeplinim o prioritate mare a programului de guvernare pe agricultura si anume reabilitarea sistemului de irigatii. Sigur, mai ramane de rezolvat problema infrastructurii principale. Si acolo avem un plan pe care il gandim si chiar vrem sa incepem derularea acestui plan printr-un proiect pilot pentru reabilitarea unei amenajari de irigatii", a adaugat seful MADR.

Romania iriga inainte de 1989 peste trei milioane de hectare, iar in prezent a ajuns la doar cateva sute de mii. Prin noile investitii programate in sector, se doreste atingerea unei suprafete de un milion de hectare in anul 2020.

PNDR este instrumentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitiile private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din Romania. Alocarea totala pentru perioada 2014 - 2020 este de 8,015 miliarde de euro pe aceste program.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1886 ori