Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CE se razgandeste privind platile directe din agricultura. Ce modificari se fac pentru 2014

CE se razgandeste privind platile directe din agricultura. Ce modificari se fac pentru 2014


Comisia Europeana (CE) a anuntat miercuri ca a modificat procentul cu care vor reduce platile directe destinate agricultorilor de la 4% la 2,45%.

CE a optat initial pentru o reducere de 4% intrucat intentiona sa realizeze economii de 1,47 miliarde de euro la ajutoarele varsate agricultorilor. Negocierile dintre institutiile europene privind bugetul pentru 2013 si proiectiile pentru 2014 au dus insa la reducerea cu 902,9 milioane de euro a economiilor care trebuie realizate, a precizat CE intr-un comunicat.

Numai primii 2.000 de euro dintr-un ajutor nu vor fi afectati de reducerea de 2,45%, in conformitate cu dorinta Parlamentului European si a Consiliului de Ministri.

Masura de "disciplina financiara" trebuie insa sa primeasca avizul statelor membre pana la 1 decembrie, iar daca acest lucru nu se va intampla se va aplica rata de reducere a cuantumului platilor directe cu 4%.

Proiectul de buget multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 prevede o reducere cu 12% a fondurilor alocate pentru Politica Agricola Comuna (PAC), acestea fiind plafonate la suma de 373,2 miliarde de euro.

Ajustarea nu se va aplica in cazul Romaniei, Bulgariei si Croatiei, intrucat aceste state nu primesc inca intregul cuantum al platilor directe.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2480 ori