România a ajuns la un grad de absorbţie 93,2% pe fondurile de coeziune din exerciţiul financiar 2014-2020, în condiţiile în care 22,445 miliarde euro au fost rambursate până la acest moment, potrivit ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
„Procesul nu s-a încheiat, România având solicitate sume spre rambursare de încă 1,5 miliarde euro. În materie de absorbţie pe politica de coeziune, la începutul anului, România se situa la 73% grad de absorbţie şi îl încheie la peste 93% (plus 20 puncte procentuale într-un an)", a scris, joi, ministrul pe pagina sa de Facebook.
Pe perioade în cursul anului 2023, absorbţia de fonduri din exerciţiul 2014-2020 a constat în 3 puncte procentuale în primele şase luni şi 17 puncte procentuale în ultimele şase luni.
„Cheile succesului? Două: un efort comun Guvern-Parlament - beneficiari şi declararea ca prioritate decizională şi administrativă închiderea exerciţiului financiar cu absorbţie maximală", consideră Adrian Câciu.
Ce reprezintă fondurile de coeziune ale UE
În cadrul bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2014-2020, peste jumătate din finanțarea UE a fost canalizată prin intermediul celor 5 fonduri structurale și de investiții europene (fondurile ESIF). Acestea sunt gestionate în comun de Comisia Europeană și de statele membre ale UE. Statele membre pot încă să angajeze fonduri în cadrul acestora până la sfârșitul anului 2023. Pentru fondurile structurale din cadrul actualului buget pe termen lung, consultați și pagina Dezvoltare regională și urbană în UE, explică într-un material informativ Comisia Europeană.
Scopul acestor fonduri este crearea mai multor locuri de muncă, o economie europeană solidă și sustenabilă și un mediu sănătos.
Fondurile ESI pentru perioada 2014-2020 s-au axat pe 5 domenii principale:
cercetare și inovaretehnologiile digitalesprijin pentru economia cu emisii scăzute de dioxid de carbongestionarea durabilă a resurselor naturaleîntreprinderile mici
Potrivit Comisiei Europene, România este eligibilă și pentru fondul de coeziune pentru perioada 2021-2027, care asigură sprijin pentru investiții în domeniul mediului, inclusiv în domenii legate de dezvoltarea durabilă și energia sustenabilă care prezintă beneficii de mediu; rețelele transeuropene în domeniul infrastructurii de transport (TEN-T); și
asistență tehnică.
În acest sens, țării noastre i-a fost alocat un buget eligibil de peste 4 miliarde de euro.
...citeste mai departe despre "România a absorbit 93,2% pe fondurile de coeziune în perioada 2014-2020, susține Adrian Câciu. În ce ritm a încasat țara noastră bani europeni în 2023" pe Ziare.com