Zona transfrontaliera a Dunarii "inghite" 11,5 milioane de euro

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 13:15
1896 citiri
Zona transfrontaliera a Dunarii "inghite" 11,5 milioane de euro
Sursa foto: Realitatea.net

Peste 11,5 milioane de euro sunt alocate unui proiect destinat managementului comun al riscului in zona transfrontaliera a Dunarii, cea mai mare parte a sumei provenind din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), potrivit informatiilor prezentate, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, de catre Garda Nationala de Mediu (GNM).

Proiectul intitulat "Managementul Comun al Riscului in Zona de Frontiera a Dunarii" a fost lansat in anul 2011, iar implementarea acestuia urmeaza sa se incheie in iunie 2014. Practic, durata de implementare a proiectului este de 36 de luni de la data semnarii contractului de finantare, bugetul total fiind de 11.508.928 euro, din care 2,65 milioane de euro revin GNM.

Conform datelor prezentate de catre Ioan Bordianu, manager de proiect GNM, pana in prezent s-au cheltuit 1,7 milioane de euro din suma totala, in general pe achizitii, conferinte de informare si brosuri sau calendare.

Astfel, pana la ora actuala, in cadrul proiectului au fost achizitionate 41 de autoturisme de teren, sapte barci gonflabile, seturi de telefoane mobila, lanterne, GPS-uri, precum si laptopuri sau imprimante multifunctionale.

Pentru 2014 sunt prevazute alte achizitii, dar si sapte activitati ecologice

Sesiunile de informare din cadrul proiectului finantat din fonduri europene s-au desfasurat in perioada octombrie - noiembrie 2013, in sapte orase, resedinte de judet, din zona de frontiera a Dunarii si in Municipiul Bucuresti, prin organizarea a 16 evenimente de informare. In fiecare dintre cele opt orase au fost programate cate doua evenimente, unul avand ca tematica "Poluarea", iar celalalt "Biodiversitatea".

Proiectul comun dintre Romania si Bulgaria are ca obiectiv general imbunatatirea pregatirii pentru interventie, prevenire eficienta, monitorizare si atenuarea efectelor dezastrelor si consecintelor lor, in lupta pentru combaterea poluarii si a factorilor de mediu in zona eligibila.

Obiectivele specifice ale proiectului constau in cresterea nivelului de informare a factorilor de decizie din Romania si Bulgaria, implicati direct in problematica politicilor de mediu pentru controlul poluarii, monitorizarea calitatii aerului pentru protectia durabila a mediului in zona transfrontaliera dintre cele doua tari si stabilirea unui model comun de gestionare durabila a riscului de inundatii in zona de frontiera a Dunarii.

Garda Nationala de Mediu a organizat, miercuri, a doua sesiune de informare a cetatenilor, ONG-urilor si presei din cadrul proiectului "Managementul Comun al Riscului in Zona de Frontiera a Dunarii", proiect strategic cofinantat de Uniunea Europeana prin FEDR, in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#frontiera Dunare, #finantare europeana Dunare, #proiect transfrontalier Dunare , #Dezvoltare regionala