Educatie si cultura pentru copiii de la tara. Cum infloresc comunele din Romania, pe bani nerambursabili

Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 16:00
2929 citiri
Educatie si cultura pentru copiii de la tara. Cum infloresc comunele din Romania, pe bani nerambursabili
Copii in Atelierul de creatie din comuna Bratca

Lupta copiilor de la sate cu frigul, cu distantele lungi si cu lipsa dotarilor scolare se transforma usor, usor in poveste. In comunele cu conducatori gospodari, se implementeaza sisteme integrate de invatamant, la fel ca in Europa, unde cultura face casa buna cu jocul, unde este incurajata creativitatea si unde copiii raman sub supravegherea indrumatorilor si dupa orele de curs.

Este si cazul catorva comune din judetul Bihor, care au apelat la banii europeni pentru reabilitarea scolilor si caminelor culturale si pentru deschiderea unor sisteme de tip after school.

Centre after school la tara

Localitatea Cherechiu ocupa locul patru la nivelul judetului Bihor, in clasamentul saraciei. Majoritatea celor 400 de copii inscrisi la scoala dispun de conditii de trai minime, iar rata abandonului scolar il ingrijoreaza pe primarul comunei.

"40% dintre copii sunt de etnie roma si putini dintre acestia termina opt clase. Parintii sunt saraci, traiesc mai ales din ajutoare sociale. Fetele de pe la 12-13 ani se marita, raman insarcinate, iar baietii fug de acasa", a explicat Alexandru Niri, primarul localitatii Cherechiu.

Este unul dintre motivele pentru care conducerea comunei a decis sa includa intr-un proiect cu fonduri europene de peste doua milioane de euro, si construirea unei cladiri in care sa functioneze un sistem de tip after school, cu o capacitate de 28 de locuri, pentru copiii defavorizati.

Dupa terminarea orelor de curs, elevii vor avea acces la o cantina scolara, iar apoi vor ramane sub supravegherea profesorilor cateva ore, pentru studiu.

Un proiect asemanator va fi implementat si intr-o comuna vecina, Curtuiseni, unde invata 540 de copii. Scopul centrului este asemanator, dar motivele care stau la baza sunt diferite. Comuna este mai instarita, iar o buna parte din parinti lucreaza cu norma intreaga. In tot acest timp, copiii stau acasa, nesupravegheati.

Microbuze scolare si atelier de creatie

Si comuna bihoreana Bratca a accesat bani europeni in cadrul mai multor proiecte implementate in ultimii ani, pentru cresterea nivelului de trai. Banii s-au investit in infrastructura rutiera, dar si in construirea si reabilitarea a patru scoli si pentru extinderea liceului din comuna. Elevii au scapat de orele de mers pe jos dupa achizitionarea a patru microbuze, un record la nivel national si urmeaza modernizarea caminelor culturale.

De altfel, comunitatea abunda de initiative culturale si recreative, de la ateliere de creatie, la expozitii de pictura si la campionate de biciclete. Ba mai mult, proprietarul unei ferme de lapte din zona a deschis si un muzeu cu obiecte vechi, traditionale, pe care l-a numit "Casa Proverbelor".

Ansamblul de dansuri populare "Bratcuta", format din 40 de tineri, colinda toata tara pe la concursuri si mai nou, vor primi costume populare traditionale specifice zonei, tot din bani europeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#fonduri europene after school, #fonduri europene dezvoltare regionala, #fonduri europene educatie , #Dezvoltare regionala