Auditul CE pe fonduri europene nu sperie micii investitori

Joi, 05 Iulie 2012, ora 09:01
3300 citiri
Auditul CE pe fonduri europene nu sperie micii investitori

Romania nu mai trimite catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru patru programe operationale incepand cu 1 iulie si pana la o data care urmeaza sa fie decisa. Totusi, jucatorii din piata sustin ca nu sunt motive de ingrijorare fiindca in cazul in care se sisteaza finantarea, partea de bani care venea de la UE trebuie asigurata de la bugetul de stat al Romaniei.

In decembrie 2011, Comisia Europeana (CE) a permis reluarea platilor catre Romania pentru aceste patru programe, dar cu conditia ca autoritatile de la Bucuresti sa indeplineasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o serie de cerinte legate de organizarea interna a autoritatilor de management si de achizitiile publice. Evident, autoritatile de la noi s-au miscat precum melcul, iar Comisia Europeana va veni sa ne traga de urechi. In acest sens, oficialii CE vor initia, in perioada 5-17 iulie, misiuni de audit pentru cele patru programe.

Auditul CE nu va influenta gardul de cerere pentru fonduri europene

Chiar si asa, firmele de consultanta pe probleme de fonduri europene nu se tem de un eventual efect de domino cauzat de aceste probleme. Cristoiu Emanuela, general manager la Magna Business Solutions, a declarat pentru Business24 ca Romania nu se afla la prima abatere la capitolul fonduri europene si ca actualele probleme nu vor avea capacitatea sa influenteze prea mult mersul acestui business, chiar daca aceste inadvertente transmit un mesaj negativ catre cei care viseaza la accesarea de fonduri europene.

"Noi inca lucram la depunere de proiecte, avem cereri, deci, momentan nu sesizez o reactie in randul clientilor nostri, insa nu stiu daca aceste probleme nu vor avea un impact asupra acestui domeniu. Va dati seama ca nu putem sa ne suspendam activitate pana vine Comisia Europeana cu un raspuns", a declarat Cristoiu.

Ea este ferm convinsa ca in perioada urmatoare nu va scadea numarul de cereri pentru accesarea de fonduri europene, insa recunoaste ca daca cei de la Comisia Europeana ajung la o concluzie negativa, atunci cei care activeaza pe aceasta piata vor fi afectati. "Eu, cel putin, nu vad niciun efect in acest moment, dar poate ca este prea devreme. In orice caz, pana acum nu m-a sunat niciun client panicat sa-mi spuna ca a auzit ca se sisteaza finantarile o perioada", a mai spus managerul.

Emanuela Cristoiu sustine ca cei din piata de consultanta pe fonduri europene au aflat inainte de conferinta de presa a ministrului Orban de aceasta decizie a celor de la CE.

Influenta la nivel foarte mic

Dinu Sorin director la compania de consultanta CMG European Consulting a declarat pentru Business24 ca decizia CE poate influenta decizia celor care r fi vrut sa aplice pentru obtinerea de fonduri europene, insa nu intr-o asa mare masura.

Consultantul sustine ca inca se lucreaza la proiectele in derulare, mai mult, atunci cand l-am sunat se afla intr-o discutie cu un posibil client. "Oamenii nu reactioneaza asa repede atunci cand apare o astfel de stire, si oricum, ea nu este legata de sistarea unor fonduri, ci de un audit al Comisiei Europene. Daca ei constata ca nu sunt neregul chiar asa mari, atunci mergem inainte, insa, daca sisteaza fondurile pe un anumit domeniu, cred ca abia atunci incep sa apara problemele", considera Dinu.

Directorul CMG European Consulting a declarat ca oricum firma sa nu are contracte pe cele patru programe operationale aflate in discutie, ci pe Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), program care nu intra sub incidenta auditului de la CE.

Cel mai mare proiect pentru care companie condusa de Sorin Dinu a oferit consultanta pentru obtinerea finantarii a fost in valoare de 4 milioane de euro, iar acesta a constat in constructia unui centru de procesare a produselor agricole, agricultura fiind, totodata, si domeniul din care vin cele mai multe cereri de finantare.

PAtru programe sub incidenta

Cele patru programe operationale pentru care nu mai sunt trimise cereri de rambursare sunt legate de sectorul regional, de mediu, de transport si de competitivitate, a anuntat, la Guvern, ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban.

In decembrie 2011, Comisia Europeana (CE) a permis reluarea platilor catre Romania pentru aceste patru programe, dar cu conditia ca autoritatile de la Bucuresti sa indeplineasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o serie de cerinte legate de organizarea interna a autoritatilor de management si de achizitiile publice.

In acest sens, oficialii CE vor initia, in perioada 5-17 iulie, misiuni de audit pentru cele patru programe, ministrul Orban insistand ca stoparea cererilor de rambursare nu presupune nici suspendarea si nici intreruperea platilor si sustinand ca nu vor aparea probleme privind cererile de rambursare, deoarece perioada in care Romania nu mai poate transmite la Bruxelles astfel de solicitari va fi una "relativ redusa".

"Acum evaluam indeplinirea conditiilor, vor fi discutii extinse cu oficialii europeni, iar pe urma se va decide ce se intampla cu aceste programe. Decizia se va referi inclusiv la corectiile financiare preventive, respectiv daca aceste corectii vor fi inlaturate complet sau doar partial. Acum, niciun program operational nu este suspendat, in urmatoarele saptamani va fi stabilit daca se va intampla acest lucru", a spus Orban.

Procedura de conciliere cu CE

El a aratat in acelasi timp ca nu poate estima la acest moment durata procesului de evaluare a modului de indeplinire a conditiilor pentru cele patru programe si de adoptare a unei decizii.

In privinta Programului Operational privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), ministrul a precizat ca a fost redactat un prim raport al CE in care sunt identificate atat probleme de sistem, cat si nereguli la proiectele verificate, urmand sa fie initiata o "procedura de conciliere" pe parcursul a doua luni, astfel incat in luna septembrie sa fie adoptata o decizie de suspendare sau nu a programului.

Nici pentru acest program Romania nu mai poate trimite cereri de rambursare.

Premierul Victor Ponta a anuntat anterior ca i-a convocat la Guvern pe toti ministrii implicati in absorbtia fondurilor europene pentru a analiza stadiul acestui proces, afirmand ca autoritatile de la Bucuresti incearca, "chiar si in al 12-lea ceas", sa evite dezalocarea banilor comunitari.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#fonduri europene, #micii intreprinzatori, #fonduri nerambursabile, #Leonard Orban fonduri europene , #Consultanta fonduri europene