Fără reforme, fără bani: un influent comisar european susține creșterea bugetului UE și acordarea de finanțare „pe bază de performanță”

Marti, 30 Aprilie 2024, ora 17:33
2 citiri
Fără reforme, fără bani: un influent comisar european susține creșterea bugetului UE și acordarea de finanțare „pe bază de performanță”
Conform comisarului european, fondurile ar trebui alocate doar în măsura în care statele membre sunt dispuse să facă reforme FOTO Pixabay

Uniunea Europeană ar trebui să condiționeze plățile către statele membre pe baza reformelor structurale, a declarat luni, 29 aprilie, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn. Demnitarul european argumentează și că Bruxellesul ar trebui să lase în urmă cutuma și să își extindă bugetul.

Comisarul a făcut remarcile la o conferință bugetară anuală, scrie Euractiv. Hahn susține că decidenții ar trebui să treacă peste „tabuul informal” conform căruia cadrul financiar multianual (CFM) - care reprezintă bugetul UE - nu ar trebui să depășească 1% din PIB-ul anual total al blocului. Actualul CFM, care expiră în 2027, se ridică la 1.200 de miliarde de euro.

Comisarul nu a oferit mai multe detalii, atunci când a fost întrebat de jurnaliști cu cât ar trebui să crească bugetul, spunând doar că „responsabilitatea unui politician responsabil este să explice ce este nevoie și cât costă”. Hahn adaugă că Uniunea are nevoie de mai multe resurse pentru a-și putea atinge țintele climatice și digitale, ambiții care ar trebui să se reflecte în toate programele viitoare.

Politicianul austriac, care deține portofoliul de buget de 14 ani și urmează să se retragă anul acesta, este un susținător al acordării finanțărilor europene „pe bază de performanță”, într-o manieră similară cu distribuirea din mecanismul european de redresare și reziliență. Programul în cauză, în vigoare până în 2026, acordă fonduri pentru investiții critice, verzi și digitale în schimbul unor reforme punctuale.

Hahn se alătură unui număr de oficiali europeni care pun accentul pe „flexibilitate” în bugetarea europeană. Comisarul austriac a punctat, de asemenea, și nevoia de a crește cheltuielile cu apărarea, subliniind că Europa „nu-și mai poate lăsa securitatea în mare măsură în mâinile Statelor Unite”.

...citeste mai departe despre "Fără reforme, fără bani: un influent comisar european susține creșterea bugetului UE și acordarea de finanțare „pe bază de performanță”" pe Ziare.com

Planul României de a reduce deficitul, aprobat de UE. Ministru: „Putem investi 450 de miliarde de lei în următorii trei ani”
Planul României de a reduce deficitul, aprobat de UE. Ministru: „Putem investi 450 de miliarde de lei în următorii trei ani”
Miniștri de economie și finanțe din statele membre ale UE au aprobat marți, 21 ianuarie, planul bugetar-structural al României, a anunțat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și...
Speranțele ministrului Finanțelor la Bruxelles. Reuniune importantă pentru România. „Eliminăm riscul suspendării fondurilor europene”
Speranțele ministrului Finanțelor la Bruxelles. Reuniune importantă pentru România. „Eliminăm riscul suspendării fondurilor europene”
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă marți, 21 ianuarie, la o reuniune a structurii de specialitate a Consiliului Uniunii Europene în care se va discuta și planul României de a...
#fonduri europene, #buget UE, #Comisia Europeana, #pnrr romania , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

0.0004

1 USD = 4.7609 RON

-0.0465
  1. 900.000 de români loviți într-o țară vestică: Cea mai mare criză din ultimii 80 de ani, valuri de concedieri
  2. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  3. De la București la Chișinău, pe autostradă. Când va fi posibilă "minunea": "Lucrările vor demara la începutul lunii februarie"
  4. Europa în fața unei crize profunde. Avertismentul unui antreprenor român: „Dacă până acum Europa era în disputa cu Rusia, acum SUA vor începe o confruntare cu UE”
  5. Cea mai recentă măsură de pe masa Guvernului Ciolacu, o „bombă cu ceas". Un cunoscut economist român pune „tunurile" pe alianța PSD+PNL+UDMR: „Scamatorie fiscală, demnă de o țară din lumea a treia"
  6. O firmă din China își închide fabrica din România și concediază aproape 500 de oameni. Chinezii începuseră producția de doar trei ani, cu ajutor financiar de la statul român
  7. Lovitură primită de Trump chiar în prima zi de la inaugurare. O principală sursă a averii lui este în picaj
  8. Companiile de stat care riscă să fie închise. Marcel Ciolacu, ultimatum pentru firmele care ies pe roșu
  9. Donald Trump începe războiul comercial cu Uniunea Europeană. "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău"
  10. Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat