Uniunea Europeană ar trebui să condiționeze plățile către statele membre pe baza reformelor structurale, a declarat luni, 29 aprilie, comisarul european pentru buget, Johannes Hahn. Demnitarul european argumentează și că Bruxellesul ar trebui să lase în urmă cutuma și să își extindă bugetul.
Comisarul a făcut remarcile la o conferință bugetară anuală, scrie Euractiv. Hahn susține că decidenții ar trebui să treacă peste „tabuul informal” conform căruia cadrul financiar multianual (CFM) - care reprezintă bugetul UE - nu ar trebui să depășească 1% din PIB-ul anual total al blocului. Actualul CFM, care expiră în 2027, se ridică la 1.200 de miliarde de euro.
Comisarul nu a oferit mai multe detalii, atunci când a fost întrebat de jurnaliști cu cât ar trebui să crească bugetul, spunând doar că „responsabilitatea unui politician responsabil este să explice ce este nevoie și cât costă”. Hahn adaugă că Uniunea are nevoie de mai multe resurse pentru a-și putea atinge țintele climatice și digitale, ambiții care ar trebui să se reflecte în toate programele viitoare.
Politicianul austriac, care deține portofoliul de buget de 14 ani și urmează să se retragă anul acesta, este un susținător al acordării finanțărilor europene „pe bază de performanță”, într-o manieră similară cu distribuirea din mecanismul european de redresare și reziliență. Programul în cauză, în vigoare până în 2026, acordă fonduri pentru investiții critice, verzi și digitale în schimbul unor reforme punctuale.
Hahn se alătură unui număr de oficiali europeni care pun accentul pe „flexibilitate” în bugetarea europeană. Comisarul austriac a punctat, de asemenea, și nevoia de a crește cheltuielile cu apărarea, subliniind că Europa „nu-și mai poate lăsa securitatea în mare măsură în mâinile Statelor Unite”.
...citeste mai departe despre "Fără reforme, fără bani: un influent comisar european susține creșterea bugetului UE și acordarea de finanțare „pe bază de performanță”" pe Ziare.com